Saturday, March 28, 2009

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Μην ξεχάσεις τον Απρίλη...

  • Είναι πολλά όσα θα ήταν ωραίο ή θα όφειλε να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του.

Η Ζαν Μορό στο «Λιμάνι των αγγέλων» του Ζακ Ντεμί

Η Ζαν Μορό στο «Λιμάνι των αγγέλων» του Ζακ Ντεμί

  • Ανάμεσα σ' αυτά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες πρεμιέρας», υποστηρίζοντας για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Σινεμά, προτείνει και «5 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε». Και να ποιες είναι αυτές:

*«Γκουέρνικα» (1950) του Αλέν Ρενέ. Πρώτο βραβείο Prix Punta del Este το 1952. Με αφετηρία τον πίνακα του Πικάσο, ο Ρενέ σκηνοθετεί μια μικρού μήκους ταινία, αποτυπώνοντας σε ένα 12λεπτο τη βία και το σοκ της ξαφνικής επίθεσης των γερμανικών βομβαρδιστικών στο ισπανικό χωριό τον Απρίλιο του '37.

*«Ακόμα και τα αγάλματα πεθαίνουν» (1953) των Αλέν Ρενέ, Κρις Μαρκέρ. Με αφορμή την αφρικανική τέχνη ο Ρενέ κινηματογραφεί ένα φαρμακερό και τολμηρό λίβελο ενάντια στην αποικιοκρατία. Η ταινία, παραγγελία του περιοδικού Presence Africaine, πρωτοπροβλήθηκε ολόκληρη το 1968, έπειτα από 15ετία που παρέμενε απαγορευμένη.

*«Το λιμάνι των αγγέλων» (1963) του Ζακ Ντεμί. Ο Ζαν Φουρνιέ, ταπεινός τραπεζικός υπάλληλος, μυείται στον τζόγο από ένα συνάδελφό του και γρήγορα μεταμορφώνεται σε παθιασμένο τζογαδόρο. Στα καζίνα της Νίκαιας γνωρίζει κι ερωτεύεται την Τζάκι (Ζαν Μορό), αλλά ο έρωτάς τους καίγεται από το πάθος τους για το παιχνίδι.

*«Το χρήμα» (1983) του Ρομπέρ Μπρεσόν. Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάνες το 1983. Μια σειρά από ατυχή γεγονότα οδηγούν έναν απλό άνθρωπο στη φυλακή, στην κοινωνική αποξένωση και τελικά στον φόνο. Βασισμένη σε ένα διήγημα του Τολστόι η ταινία είναι ένα ύστερο αριστούργημα του Μπρεσόν κι όμως πιο επίκαιρο από ποτέ.

*«Νόμος 627» (1992) του Μπερτράν Ταβερνιέ. Ανακριτής στη Δικαστική Αστυνομία και παθιασμένος αστυνομικός της δράσης, ο Λουσιέν Μαργκέ, έπειτα από μια λογομαχία με τον ανώτερό του, μετατίθεται και εντάσσεται σε μια ομάδα πάταξης του εμπορίου ναρκωτικών. Μια σειρά από επιχειρήσεις ρουτίνας αποκαλύπτουν όμως τον χαρακτήρα κάθε μέλους της ομάδας...

  • Η επιλογή και προβολή των πέντε γαλλικών αριστουργημάτων εντάσσεται ως μια ενότητα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που, ως συνδιοργανωτικό επίτευγμα της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, φέτος υποδέχεται τη 10η επέτειό του. Θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-12 Απριλίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου και στους κινηματογράφους «Αττικόν», «Απόλλων Cinemax Class» στην Αθήνα και μεταξύ 9-15 Απριλίου στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας ένα πανόραμα του γαλλικού κινηματογράφου με περισσότερες από 60 ταινίες - συμπεριλαμβανομένων και των καλύτερων από τα βραβεία Cesar.

No comments: