Friday, March 27, 2009

Φεστιβάλ απεξάρτησης από πλαστικό και μονοξείδιο

  • «Για έβδομη χρονιά το Ecofilms γίνεται με χρήματα του Δήμου Ροδίων κατά 77%.

Μερικά από τα παιδιά του «El Sistema», του συστήματος που στη Βενεζουέλα μετέτρεψε τη μουσική παιδεία σε πασπαρτού απόδρασης από τα κοινωνικά αδιέξοδα, στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ

  • Μερικά από τα παιδιά του «El Sistema», του συστήματος που στη Βενεζουέλα μετέτρεψε τη μουσική παιδεία σε πασπαρτού απόδρασης από τα κοινωνικά αδιέξοδα, στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου καλύπτει το 10% και φέτος «ίσως» το υπουργείου Πολιτισμού δώσει το 13%. Ο «Κροίσος» αυτός δήμος αποφάσισε πως έχει μεγαλύτερο όφελος από το φεστιβάλ, από ό,τι από άλλες συνήθεις δημοτικές δραστηριότητες. Μας ζήτησε μόνο φέτος να μειώσουμε το κόστος μας κατά 10%. Πράγμα που κάναμε, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες», εξήγησε χθες στην παρουσίαση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρόδου Ecofilms και του μικρού «παιδιού» του, του Ecokids, ο συντονιστής τους Νίκος Νικολαΐδης. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε και η διευθύντρια των φεστιβάλ Λουκία Ρικάκη, «αυτό που διδάσκει τόσα χρόνια το φεστιβάλ είναι πως υπάρχει ένας εναλλακτικός, ορθολογικός τρόπος να γίνονται τα πράγματα με λιγότερα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης».
  • Ετσι οι μηχανές προβολής στο Δημοτικό Θέατρο και το Ενυδρείο της Ρόδου θα ανάψουν στις 30 Μαρτίου προβάλλοντας, μέχρι τις 4 Απριλίου, στο πλαίσιο του Ecokids, 16 ταινίες από δέκα χώρες, ενημερώνοντας και εμπνέοντας μικρούς και εφήβους για το περιβάλλον. Ανάμεσα στο πρόγραμμα ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν «Η Γέφυρα Τσουριμπάσι» της Ούλρικε Σουλτζ, μια ιστορία κινουμένων σχεδίων, όπου δύο σαμουράι έρχονται αντιμέτωποι πάνω στη μακρύτερη και στενότερη κρεμαστή γέφυρα της Ιαπωνίας και αντί να τραβήξουν τα σπαθιά τους μαθαίνουν να συνεργάζονται για να περάσουν. Το μουσικό ανιμέισον παραμύθι «Ο Πέτρος και ο Λύκος» της Σούζι Τέμπλεντον, που βραβεύτηκε πέρσι με Οσκαρ και θα προβληθεί πρώτη φορά στη χώρα μας. Αλλά και η μικρού μήκους ταινία για μικρούς και μεγάλους «Διαφημίσεις από την Ανάποδη», που γύρισαν με τη βοήθεια του δασκάλου τους τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Κοσκινού της Ρόδου, σχολιάζοντας τη διαφήμιση και την κατανάλωση.
  • Από την Τρίτη 23 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου το πανί θα φωτίσουν οι εικόνες του Ecofilms '09. Θα προβληθούν 108 ταινίες από 42 χώρες, στις οποίες οι δημιουργοί δείχνουν την αγωνία τους για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και των ανθρώπινων σχέσεων, την προσέγγιση ή σύγκρουση των πολιτισμών, ανακατεύοντας τις τεχνικές του ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, σε ύφος από καταγγελτικό ώς ποιητικό.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν:

* Το ιδιαίτερης σύλληψης πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Εθισμένοι στο Πλαστικό» του Ιαν Κόναχερ, που σε 85 λεπτά εξετάζει την εξάρτηση του πολιτισμού μας από αυτό το «μαγικό» υλικό και το αποτέλεσμα της κατάχρησής του στο περιβάλλον.

* Το «El Sistema» των Πολ Σμάζνι και Μαρία Στοντμέιερ, που παρουσιάζει το εθελοντικό πρόγραμμα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρό, με το οποίο παιδιά από υποβαθμισμένες και επικίνδυνες περιοχές της Βενεζουέλας, μαθαίνοντας μουσική και συμμετέχοντας σε ορχήστρες, ξεφεύγουν από την εγκληματικότητα και τα αδιέξοδα του περιβάλλοντός τους.

* Και το μοναδικό «Συνταγές Καταστροφής» του Τζον Γουέμπστερ, στο οποίο μια τυπική οικογένεια με παιδιά αποφασίζει να μειώσει το αποτύπωμά της σε μονοξείδιο στον πλανήτη στο μισό, ζώντας όσο πιο φυσιολογική ζωή μπορεί. Τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο, το φαΐ να μπει στα πιάτα, αλλά χωρίς σπατάλη καυσίμου ή χρήση πλαστικού και νάιλον. Γίνεται;

  • Παράλληλα το Ecofilms '09 θα διοργανώσει δύο ενδιαφέροντα αφιερώματα. Δίνοντας έμφαση στη visual arts διάστασή του, θα παρουσιάσει το έργο του γνωστού εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου, που έχει κερδίσει το βραβείο ΔΕΣΤΕ και τον Χρυσό Κύβο του 2008 στο 25ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάσελ. Θα προβληθούν οι ταινίες του «Οι ηθοποιοί», «Τόπος», «Ανάποδη», «Η συνέντευξη» και «Χωρίς τίτλο». Το δεύτερο αφιέρωμα αφορά το κινηματογραφικό υλικό του Πολεμικού Μουσείου.

* Πληροφορίες τηλεφωνικά στο 22410-27427 ή στα http://www.eco films.gr/

http://rodosecofilms.blogspot.com/

No comments: