Tuesday, March 10, 2009

Ολα τα Σεζάρ στην πόρτα μας

  • Η άνοιξη φτάνει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με εντελώς φρέσκιες και καλές γαλλικές ταινίες. Πρόκειται για την καθιερωμένη γιορτή του γαλλικού σινεμά, το 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που θα γίνει στην Αθήνα («Απόλλων» και Γαλλικό Ινστιτούτο από 2 έως 9 Απριλίου) και στη Θεσσαλονίκη («Ολύμπιον», από 9 έως 15 Απριλίου).
Η Γιολάντ Μορό και ο Ούλριχ Τουκούρ στη θριαμβεύτρια ταινία των φετινών Σεζάρ με θέμα τη ζωή της μοναχικής ζωγράφου Σεραφίν Λουίς
  • Στις ταινίες που θα δούμε συγκαταλέγονται οι περισσότερες υποψήφιες αλλά και βραβευμένες ταινίες των γαλλικών βραβείων Σεζάρ, ανάμεσά τους και η θριαμβεύτρια των φετινών Σεζάρ «Seraphine» («Το χάρισμα της Σεραφίν») του Μαρτέν Προβόστ. Ηταν υποψήφια για εννέα Σεζάρ και τιμήθηκε τελικά με επτά: Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μουσικής, Σκηνικών, Κοστουμιών και Γυναικείας Ερμηνείας για την εξαιρετική Γιολάντ Μορό.
  • Η ταινία «Το χάρισμα της Σεραφίν» (βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 9 Απριλίου) επικεντρώνεται στη ζωή της μοναχικής ζωγράφου Σεραφίν Λουίς, η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα, πριν αποκαλύψει το ταλέντο της, δούλευε ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της Μαντάμ Ντιφό. Αν και δεν ήταν νέα έκανε ακόμα και τις πιο δύσκολες δουλειές προκειμένου να κερδίσει χρήματα και να αγοράσει τα υλικά που της χρειάζονταν για να ασχοληθεί με το πάθος της, τη ζωγραφική. Κλεισμένη στη σοφίτα της τα βράδια, ζωγράφιζε μικρούς και περίπλοκους πίνακες με χρώματα φτιαγμένα από τα πλέον ασυνήθιστα υλικά: κρασί, λάσπη, αίμα ζώων, λάδια από τα κεριά της εκκλησίας, φρούτα και πέταλα λουλουδιών.
  • Στην Αθήνα θα προβληθεί ακόμα και η ταινία που σόκαρε το γαλλικό κοινό, το πολυσυζητημένο «Mesrine» («Υπ' αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος») του Ζαν Φρανσουά Ρισέ με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή Γάλλο ηθοποιό Βενσάν Κασέλ. Η ταινία διατρέχει τον περιπετειώδη βίο του θρυλικού εγκληματία Ζακ Μερίν από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι το βίαιο θάνατό του το 1979. Ο Μερίν διέπραξε μια σειρά από ληστείες τραπεζών, απαγωγές και θεαματικές αποδράσεις από φυλακές υψίστης ασφαλείας. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για δέκα Σεζάρ και βραβεύτηκε τελικά για τη σκηνοθεσία, την ανδρική ερμηνεία (Βενσάν Κασέλ) και τον ήχο του.
  • Ενδιαφέρουσες είναι και οι υπόλοιπες ταινίες του Φεστιβάλ. Να αναφέρουμε τη νέα ταινία του Κριστόφ Ονορέ «La belle personne» («Ενας ωραίος άνθρωπος»). Θέμα της είναι η ρομαντική, ερωτική ζωή μιας δεκαεξάχρονης Παριζιάνας της εποχής μας, ηρωίδα που ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από το ρομαντικό μυθιστόρημα «Η πριγκίπισσα ντε Κλεβ», που έγραψε το 1678 η Μαντάμ Ντε Λαφαγιέτ. Το νέο γαλλικό σινεμά εκπροσωπείται και από τα φιλμ «La premier jour du reste de ta vie» («Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου») του Ρεμί Μπενζανσόν, μια τρυφερή, χιουμοριστική και ελαφρώς υπαρξιακή ματιά στους δεσμούς αίματος, το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ «Les plages d' Agnes» της Ανιές Βαρντά και το «Coluche, ένας κλόουν για πρόεδρος», μια πολιτική σάτιρα του Αντουάν ντε Κον για τον περιβόητο και αγαπημένο των Γάλλων κωμικό Κολις (1944-1986), που το 1981 κατέβηκε υποψήφιος για προέδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
  • Ακόμα θα δούμε την ταινία «Ειδικότης μας το έγκλημα» (Le crime est notre affaire») του Πασκάλ Τομά, βασισμένη σε μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, «Οι αφανείς ηρωίδες» («Les femmes de L'Ombre»), φόρος τιμής του Ζαν Πολ Σαλμέ στη γυναικεία αγωνιστικότητα με πρωταγωνίστρια τη Σοφί Μαρσό, το «Home» της πρωτοεμφανιζόμενης Ούρσουλα Μέιερ με την επιβλητική ερμηνεία της Ιζαμπέλ Ιπέρ, το «Les enfants de Timpelbach» του Νικολά Μπαρί, μεταφορά του κλασικού παιδικού μυθιστορήματος του Γουίντερφελντ με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και την Καρόλ Μπουκέ και τέλος, το «Bienvenue Chez les Ch'tis» του δημοφιλούς Γάλλου κωμικού Ντανί Μπουν, που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/03/2009

No comments: