Sunday, March 29, 2009

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Οταν οι ταινίες μιλούν γαλλικά

  • Μπορεί στην Ελλάδα να μη βλέπαμε μέχρι προ τινος και τόσες γαλλικές ταινίες, αλλά δέκα χρόνια μετά το πρώτο ραντεβού του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (που φέτος θα διεξαχθεί μεταξύ 2 και 12 Απριλίου στο «Αττικόν», τον «Απόλλωνα» και το Γαλλικό Ινστιτούτο), οι έλληνες διανομείς ανακάλυψαν επιτέλους το γαλλικό σινεμά: φέτος αγόρασαν περισσότερες γαλλικές ταινίες απ' όλους τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Οι Γάλλοι τα τελευταία χρόνια συναγωνίζονται σε εισπράξεις το Χόλιγουντ, με ταινίες όπως η «Αμελί» και ο «Αστερίξ» -αλλά και με γκέι κωμωδίες όπως το πρόσφατο «Baby love» και το παλιότερο «Για όλα φταίει το γκαζόν» της Ζοσιάν Μπαλασκό, γύρω από τον έρωτα μιας παντρεμένης γυναίκας με την κηπουρό της.
  • Η σκηνοθέτρια θα έρθει στην Αθήνα για να τιμηθεί από το φετινό φεστιβάλ, παρουσία της πρωταγωνίστριας της ταινίας (και μούσας του Αλμοδόβαρ) Βικτόρια Αμπρίλ. Και οι δύο θα είναι στην προβολή του «Γκαζόν» την Παρασκευή στον «Απόλλωνα». Η Μπαλασκό όμως θα μας δείξει και τη νέα της ταινία «Cliente», με τη Ναταλί Μπάιγ στον ρόλο μιας διαζευγμένης που επιδιώκει τη συντροφιά νεαρών ανδρών επί πληρωμή. Οσο για την Αμπρίλ, θα τη δούμε και στο «Leur morale et la notre» της Φλοράνς Κουέντιν, με ήρωες ένα ανήθικο ζευγάρι.
* Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το φεστιβάλ (που θα μεταφερθεί και στο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης στις 9-15/4) και τα γιορτάζει με την προβολή των περισσότερων από τις υποψήφιες και βραβευμένες ταινίες των φετινών Σεζάρ (τα γαλλικά Οσκαρ). Ανάμεσά τους βέβαια και «Το χάρισμα της Σεραφίν» που σάρωσε τα φετινά βραβεία με ηρωίδα την ξεχασμένη ναΐφ ζωγράφο Σεραφίν του Σανλί.
* Την Τετάρτη θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς για τα 40 χρόνια του «Ζ», ενώ τις επόμενες δέκα μέρες θα δούμε ταινίες με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αννα Μουγκλαλίς, Σοφί Μαρσό, Βενσάν Κασέλ (στον ρόλο ενός θρύλου του εγκλήματος, του Ζακ Μεσρίν), καθώς και ταινίες νέων γάλλων σκηνοθετών, όπως οι Κριστόφ Ονορέ, Μελβίλ Πουπό, Νικολά Ενζέλ και βέβαια ο Ντάνι Μπουν: με τη μεγάλη εισπρακτική του επιτυχία «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι» θα γίνει άλλωστε η πρεμιέρα του φεστιβάλ την Πέμπτη.
* Στις ταινίες που ξεχωρίζουν θα βρείτε επίσης την κόρη της Μπαλασκό, τη Μαριλού Μπερί, μια μικρή με μεγάλο κωμικό ταλέντο, που πρωταγωνιστεί στη σουρεαλιστική κωμωδία «Villaine», αλλά και την αληθινή ιστορία του Κολίς, γάλλου κωμικού του '80, που αποφάσισε για πλάκα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας: η δημοτικότητά του όμως ήταν τέτοια που, αν δεν αποσυρόταν, ίσως είχε καταφέρει να εκλεγεί («Coluche» του Αντουάν ντε Κον).
* Για το τέλος αφήσαμε την υποψήφια για Οσκαρ μικρού μήκους ταινία καρτούν «Οκταπόδι», που θα προβληθεί στην έναρξη της επίσημης πρεμιέρας -ανανεώνει δε το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία- συμμαχία: Δύο χταπόδια στην Ελλάδα μπλέκονται σε μια τρομερή κούρσα με το χρόνο για να γλιτώσουν από το μαχαίρι του ταβερνιάρη!
  • ΕΥ. Β., ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ7 - 29/03/2009

No comments: