Friday, March 13, 2009

Οικονομική κρίση και στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

  • «Θύμα» της οικονομικής κρίσης έπεσε και το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του μήνα.

Οικονομική κρίση και στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
  • Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης είναι χαμηλότερος από τον περσινό κατά 1 εκατ. ευρώ, απέδωσε όμως τη μείωση στο γεγονός ότι το περσινό Φεστιβάλ ήταν επετειακό και απαιτούσε περισσότερα χρήματα.
  • «Η φτήνια τρώει τον παρά» κι έτσι φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει μικρό αριθμό αφιερωμάτων και περιορισμένες παράλληλες εκδηλώσεις, ωστόσο 36 από τις 170 ταινίες που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη κάνουν στη χώρα μας την παγκόσμια πρεμιέρα τους.
  • Η αυλαία του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ανοίγει σήμερα το βράδυ με την ταινία του Τσάο Γκαν «Ο κόκκινος αγώνας», που αφορά τις κοπιώδεις -συχνά πέρα από τα ανθρώπινα όρια- προσπάθειες των μικρών παιδιών της γυμναστικής σχολής Λου Ουάν της Σανγκάης, τα οποία φιλοδοξούν να γίνουν οι μελλοντικοί πρωταθλητές της Κίνας.
  • Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημ. Εϊπίδης αναφέρει το διεθνές συνέδριο για το ντοκιμαντέρ, το οποίο θεσμοθετείται και θα γίνεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την απόφαση του Φεστιβάλ να προσκαλεί κάθε χρόνο και να φιλοξενεί για δύο χρόνια έναν Αφρικανό σπουδαστή κινηματογραφίας. Παράλληλα, ένα τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει αμέσως μετά στην Αθήνα και αλλού, ενώ 8 από τις ταινίες θα προβληθούν στις φυλακές Διαβατών.

No comments: