Saturday, March 28, 2009

64 ταινίες και οι Μπαλασκό και Αμπρίλ στο 10ο Φεστιβάλ. Πρεμιέρα με "Τρελούς"

Σκηνή από την ταινία «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι!»
Σκηνή από την ταινία «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι!»
  • Η Ζοσιάν Μπαλασκό και η Βικτόρια Αμπρίλ αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να λαμπρύνουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ετοιμάζεται να γιορτάσει πανηγυρικά 10 χρόνια ζωής. Πότε; Από τις 2 έως τις 12 Απριλίου στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων Cinemax Class και από τις 9 έως τις 15 Απριλίου στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη σε εισπράξεις ταινία της σεζόν στη Γαλλία, η κωμωδία «Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι!» του Ντάνι Μπουν, θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ στις 2 Απριλίου (παρούσα στην εκδήλωση θα είναι και η πρωταγωνίστρια Ζοέ Φελίξ).

  • Μαζί θα προβληθεί και το υποψήφιο για Οσκαρ μικρού μήκους φιλμ «Οκταπόδι», που με ήρωες... δυο χταπόδια διαδραματίζεται στα σοκάκια ενός ελληνικού νησιού. Μία μέρα πριν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα απονείμει τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή του «Ζ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη δημιουργία του.
  • Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί 64 ταινίες στο πρόγραμμά της. Ανάμεσά τους είναι το βραβευμένο με 7 βραβεία Σεζάρ «Το χάρισμα της Σεραφίν» του Μαρτίν Προβόστ, το «Γύρω γύρω όλες» της Μαϊγουέν Λε Μπεσκό, με τον δικό μας Γιώργο Χωραφά να κρατά έναν μικρό ρόλο, όπως και 5 παλιότερες γαλλικές ταινίες (το αφιέρωμα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας»), αλλά και 5 ελληνικές, πρόσφατης παραγωγής.
  • Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ, όπως προείπαμε, έχει η σκηνοθέτρια, ηθοποιός και σεναριογράφος Ζοσιάν Μπαλασκό. Η βετεράνος καλλιτέχνιδα θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Πελάτισσα» και το δημοφιλές «Για όλα φταίει το γκαζόν» με την πρωταγωνίστρια Βικτόρια Αμπρίλ. Ολα αυτά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναδείχτηκε πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην αγορά γαλλικών ταινιών.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΕΘΝΟΣ, 27/03/2009

No comments: