Sunday, March 22, 2009

Τα βραβεία του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα

  • Με την τελετή απονομής βραβείων έληξε χθες το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το οποίο χαρακτηρίσθηκε από τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού τόσο στις προβολές όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις.

  • Το πρώτο βραβείο παραγωγής καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ απόσπασε η ταινία Λουόμενοι σε σκηνοθεσία Εύας Στεφανή ενώ το αντίστοιχο βραβείο ξένης παραγωγής η ταινία Άσωτοι γιοι (ΗΠΑ-Μεγ. Βρετανία) σε σκηνοθεσία Κίμπερλι Ριντ. Το Βραβείο Κοινού που αφορά στις ταινίες άνω των 45’ απονεμήθηκε στις ταινίες Εθνικός Κήπος σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση και Βιρμανία-Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα (Δανία) σε σκηνοθεσία Άντερς Έστεργκαρντ και για τις ταινίες κάτω των 45’ στις ταινίες Βγήκαμε από τα ρούχα μας σε σκηνοθεσία Έλλης Ζερμπίνη και Άνθη της Ρουάντα (Ισπανία) σε σκηνοθεσία Νταβίδ Μουνιόθ.
  • Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ανδρέα Μαρτίνη και με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού ντοκιμαντέρ, προσέφερε επιπλέον 26.000 ευρώ στην ελληνική ταινία που απέσπασε το Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’, καθώς και 18.000 ευρώ επιπλέον στην ελληνική ταινία που απέσπασε το Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45'.
Επίσης απονεμήθηκαν τα βραβεία:
  • Βραβείο ΕΡΤ3 στην ταινία Άλλος πλανήτης (Ουγγαρία) του Φέρεντς Μολντοβάνιι –Το νέο Βραβείο « Doc on Air» της ΕΡΤ, αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum στο project Rush for life (Mεγ. Βρετανία) της Κέιτ ΜακΝότον
  • Το Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας στην ταινία Βιρμανία-Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα (Δανία) σε σκηνοθεσία Anders Άντερς Έστεργκαρντ.
  • Το Βραβείο WWF στην ταινία Αργό πετρέλαιο (ΗΠΑ-Εκουαδόρ-Μεγ. Βρετανία) του Τζο Μπέρλιντζερ.

No comments: