Thursday, March 26, 2009

Ο Ρίτσος στον κινηματογράφο


  • Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου τιμά η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με ένα διήμερο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Ο Γιάννης Ρίτσος και ο κινηματογράφος», 2, 3/4, στην αίθουσα προβολών της ΕΕΣ (Τοσίτσα 11 στα Εξάρχεια).
  • Σκοπός των διοργανωτών είναι να αναδείξουν «ήθη και συμπεριφορές που αντιστέκονται στους μίζερους και αντιπνευματικούς καιρούς μας κι όπου σε δύσκολες στιγμές του τόπου μας δε δίστασαν να μπουν μπροστά διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν ο ποιητής και αγωνιστής Γιάννης Ρίτσος (...)».
  • Στις εκδηλώσεις θα προβληθούν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες το σύνολο σχεδόν των ταινιών και εκπομπών της τηλεόρασης που έχουν γυριστεί για τη ζωή και το έργο του ποιητή. Μεταξύ άλλων οι ταινίες: «Σάμος, Γιάννης Ρίτσος» του Γιάννη Σμαραγδή, «Γιάννης Ρίτσος» του Γιώργου Σγουράκη, «Γιάννης Ρίτσος» του Κώστα Αριστόπουλου, «Γιάννης Ρίτσος» του Τάκη Παπαγιαννίδη, «Εαρινή Συμφωνία» του Γιάννη Σολδάτου, «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Νίκου Ξυθάλη, «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Χρίστου Ακρίδα, «Η Διάσταση του Θανάτου στην Ποίηση του Ρίτσου» του Γιώργου Κούμουρου.
  • Επίσης, θα προβληθούν για πρώτη φορά σπάνια κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τη ζωή του Ρίτσου. Θα ακουστούν ανέκδοτα αποσπάσματα από απαγγελία της «Χρυσόθεμις» από τον Γιάννη Ρίτσο και τη Μάγια Λυμπεροπούλου από εκπομπή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας της δεκαετίας του 1960. Οι ηθοποιοί Νάντια Μουρούζη και Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος θα απαγγείλουν χαρακτηριστικά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.
  • Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις: «Γιάννης Ρίτσος: Ουρανός να λες κι ας μην είναι» από την Αγγελική Κώττη, «Η 4η Διάσταση του Γιάννη Ρίτσου» από τον Βαγγέλη Κάσσο, «Γιάννης Ρίτσος: Τρία κόκκινα γράμματα» από τον Νίκο Αντωνάκο, «Ρίτσος - Μαμαγκάκης» από τον Γιάννη Σολδάτο, «Προσωπικές Στιγμές με τον Γιάννη Ρίτσο» πάνω στο έργο και την πολυτάραχη ζωή του ποιητή από την Ιωάννα Καρατζαφέρη.

No comments: