Sunday, March 22, 2009

Ερωτευμένος Ντίλαν Τόμας



  • Η Ρεμπέκα Γκίλμπερστον, νεαρή βρετανίδα παραγωγός, είναι εγγονή της Βέρα Φίλιπς, της γυναίκας που αγάπησε όσο καμία ο διάσημος ουαλός ποιητής Ντίλαν Τόμας. Η Γκίλμπερστον γνώριζε καλά από μικρή τους δεσμούς της γιαγιάς της με τον ποιητή, όμως, όπως λέει, τη σχέση τους πάντα κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου και υπήρχε κάτι το οποίο δεν συζητούσαν ανοιχτά στο σπίτι. Καθώς ολοκλήρωνε τις σπουδές της, έμαθε τελικά την αληθινή ιστορία και αποφάσισε να την κάνει ταινία με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι. Η ταινία τελικά έγινε, τιτλοφορείται «Αγάπη στ' άκρα» και βγαίνει την Πέμπτη στα σινεμά.
  • Οι δύο νέοι έζησαν μια παιδική αγάπη κι ύστερα χάθηκαν. Οταν όμως, δέκα χρόνια αργότερα, ξανασυναντήθηκαν στο Λονδίνο μεσούντος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, εκείνος ήταν πια παντρεμένος με την Κέιτλιν (Σιένα Μίλερ). Αν και αντίζηλες, οι δύο γυναίκες ανέπτυξαν μια δυνατή φιλία, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο το δίλημμα της Φίλιπς που εκλήθη να επιλέξει μεταξύ έρωτα και καθήκοντος. Το ενδιαφέρον όμως της ταινίας που σκηνοθέτησε ο Τζον Μέιμπουρι δεν περιορίζεται στο αισθηματικό κομμάτι. Μαθαίνουμε για παράδειγμα πως ο Ντίλαν Τόμας (Μάθιου Ρις) ήταν ένας φαινομενικά διασκεδαστικός τύπος αλλά με σκοτεινές και απωθητικές πλευρές.
  • Πως αρχικά ζούσε γράφοντας προπαγανδιστικά κείμενα υπέρ του πολέμου για λογαριασμό της κυβέρνησης. Και πως αργότερα, όταν ο άντρας που τελικά παντρεύεται η Βέρα Φίλιπς, ο Γουίλιαμ Κίλικ, επιστρέφει ως ήρωας πολέμου στο Λονδίνο, ο Τόμας διακωμωδεί ανοιχτά τους στρατιώτες-ήρωες. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία μπορεί να αφορά τον Ντίλαν Τόμας, αλλά κατ' ουσίαν είναι «μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο γυναίκες που θυσίασαν τη δική τους φιλία για τους άντρες της ζωής τους».
  • Οσο για την απεικόνιση του ίδιου τον ποιητή, «αυτό που ανέκαθεν με ενδιέφερε σχετικά με τους δυσλειτουργικούς καλλιτέχνες -όπως παλιότερα με τον Φράνσις Μπέικον στο "Love is the devil"- είναι ότι κατάφεραν να παραγάγουν έργο εξαίσιας ομορφιάς, χωρίς να σημαίνει πως αυτή η ομορφιά μεταφραζόταν στην καθημερινή τους ζωή ή στον τρόπο που φέρονταν σε όσους ήταν γύρω τους».
  • Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η Σάρμαν Μακντόναλντ - μητέρα της Κίρα Νάιτλι. Η δημοφιλής ηθοποιός, που τελευταία δείχνει μια προτίμηση στις ταινίες εποχής (θυμίζουμε την εξαιρετική ερμηνεία της στο «Περηφάνια και προκατάληψη») εκλήθη πρώτη φορά να τραγουδήσει σε ταινία: «Κάθε φορά που έπρεπε να τραγουδήσω με έπιανε ναυτία και εξοργιζόμουν με τη μητέρα μου που έβαλε τραγούδια στο σενάριο!»
ΕΥ. Β., ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 22/03/2009

No comments: