Monday, March 23, 2009

11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Η τρίτη ηλικία κόβει το νήμα σε παγκάκια και λουτρά


Η Εύα Στεφανή με το... τεράστιο βραβείο της FIPRESCI που της χάρισαν οι «Λουόμενοι»

  • Ο «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση, μια γλυκιά και ανθρώπινη ταινία με πρωταγωνιστές ανθρώπους κάθε ηλικίας, που καταφεύγουν στη μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, και το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» του Αντερς Οστεργκαρντ, κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Εξ ου και πήραν τις κορυφαίες του θεσμού διακρίσεις, τα Βραβεία Κοινού για ελληνική και ξένη ταινία διάρκειας άνω των 45'.
Στους «υπέροχους ανθρώπους» που γνώρισε γυρίζοντας τον «Εθνικό Κήπο», αναφέρθηκε ο Απόστολος Καρακάσης, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Κοινού
Στους «υπέροχους ανθρώπους» που γνώρισε γυρίζοντας τον «Εθνικό Κήπο», αναφέρθηκε ο Απόστολος Καρακάσης, παραλαμβάνοντας το Βραβείο Κοινού
  • Τα αντίστοιχα βραβεία κοινού για ντοκιμαντέρ μικρότερης διάρκειας πήραν οι ταινίες «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» της Ελλης Ζερμπίνη, στην οποία καταγράφεται η πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διάδοση του ποδηλάτου, και «Ανθη της Ρουάντα» του Νταβίδ Μουνιόθ.
  • «Κάθε ντοκιμαντέρ καθρεφτίζει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από τις οποίες έχει προκύψει. Πιο σημαντική σχέση είναι, κατά την άποψή μου, αυτή ανάμεσα στο συνεργείο και στους ανθρώπους που απεικονίζονται στην ταινία. Μια σχέση ευαίσθητη, νευραλγική. Δέχομαι λοιπόν αυτό το βραβείο ως μια επιβράβευση της σχέσης μας με τους υπέροχους ανθρώπους που γνωρίσαμε μέσα στον "Εθνικό Κήπο"», είπε ο Απόστολος Καρακάσης όταν παρέλαβε το βραβείο του, το βράδυ του Σαββάτου, στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ.
  • Ο Ερυθρός Σταυρός, χορηγός των βραβείων κοινού, έκανε φέτος πράξη την περσινή εξαγγελία του προέδρου του, Ανδρέα Μαρτίνη, για σημαντική αύξηση των χρηματικών βραβείων για τις ελληνικές ταινίες. Ετσι, τα έπαθλα έγιναν 30.000 ευρώ για τον «Εθνικό Κήπο» και 20.000 για το «Βγήκαμε από τα ρούχα μας». Δυστυχώς, ανάλογη... τύχη δεν είχαν τα ξένα ντοκιμαντέρ. Το χρηματικό έπαθλο για τα βραβεία κοινού παρέμεινε καθηλωμένο στα 4.000 και 2.000 ευρώ, γεγονός που δεν συνάδει με τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ.
  • Πολύ σημαντική διάκριση κέρδισε για ακόμα μια φορά η Εύα Στεφανή. Το ντοκιμαντέρ της «Οι λουόμενοι», μια χαριτωμένη καταγραφή της ζωής ηλικιωμένων στις ελληνικές λουτροπόλεις, κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).
  • Ο μεγάλος νικητής πάντως είναι το ίδιο το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που κάθε χρόνο διευρύνεται τόσο σε ενότητες -φέτος προστέθηκε το αφιέρωμα «Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ»- όσο και σε νούμερα. Τα εισιτήρια φέτος ξεπέρασαν τα 40.000, δηλαδή αυξήθηκαν 18%. Οι συνωστισμένοι θεατές στα ταμεία του «Ολύμπιον», που αψηφούσαν τον αποτρεπτικό βροχερό καιρό της Θεσσαλονίκης, οι ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες, με το κοινό να κάθεται μέχρι και στα σκαλάκια, ήταν καθημερινές φεστιβαλικές εικόνες. Η ενότητα «Αφρική εκ των έσω» τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού. Και όχι μόνο. Εκπρόσωποι του CNN ήρθαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ και κάλυψαν το συγκεκριμένο αφιέρωμα.
  • Φέτος είχαν την τιμητική τους και οι μαθητές. Περίπου 2.000 παρακολούθησαν την καινούργια ειδική ζώνη ντοκιμαντέρ για παιδιά. Το Φεστιβάλ βέβαια είχε φέτος μια απώλεια. Δεν φιλοξενήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στις αίθουσες του λιμανιού «Φρίντα Λιάπα» και «Τώνια Μαρκετάκη». Είχε εγκατασταθεί εκεί ο Χάρρυ Κλυνν με την παράστασή του. Ετσι οι προβολές ντοκιμαντέρ μετακόμισαν στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο Ινστιτούτο Γκέτε. Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ -με την υποστήριξη του ΕΚΚ- θα κατεβεί στην Αθήνα. Μια επιλογή από τις ενδιαφέρουσες ταινίες του θα φιλοξενηθεί στο «Τριανόν» από 26 Μαρτίου έως 1η Απριλίου. *
Υπόλοιπα βραβεία
FIPRESCI ξένης ταινίας: «Ασωτοι γιοι» της Κίμπερλι Ριντ.

ΕΡΤ3: «Αλλος πλανήτης» του Φέρεντς Μολντοβάνι.

ΕΡΤ: «Rush for life» της Kate McNaughton.

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ: «Βίντεο Βιρμανία-Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» του Αντερς Οστεργκαρντ.

WWF: «Αργό πετρέλαιο» του Τζο Μπέρλιντζερ.
  • Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2009

No comments: