Thursday, March 19, 2009

Το ηφαίστειο είναι ιερό

Η Κλαυδία Ζαραφωνίτου και ο Σιδερής Κοντογιάννης είναι οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος». Την ήσυχη ζωή τους θα ταράξει ένας Αθηναίος παραγωγός
  • Ο Νισύριος Σιδερής Κοντογιάννης πρωταγωνιστεί, αν και ερασιτέχνης, στην ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος»
  • Η Ελένη Αλεξανδράκη έχει εμπνευστεί πολλές φορές από τη Νίσυρο. Δεύτερη πατρίδα της εδώ και χρόνια, έχει γίνει πλατό ταινιών της, όπως «Σταγόνα στον ωκεανό», «Μυρίζει Πάσκα» και «Νοσταλγός». Την καινούργια της, όμως, «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος» (από σήμερα στις αίθουσες) δεν τη γέννησε μόνο η αγάπη της για τον τόπο και τις βραχώδεις ομορφιές του. Κινητήριος δύναμη έγινε η ευγενική μορφή ενός Νισύριου, του Σιδερή Κοντογιάννη.
  • Δεν δίστασε να του εμπιστευτεί τον πρώτο ρόλο, του Αρσιβαρίστα. «Είχα δουλέψει φροντιστής στη "Νοσταλγό". Επαιξα και έναν μικρό ρόλο», λέει ο 37χρονος Σιδερής. «Οταν τελειώσαμε τα γυρίσματα, μου είπε η Ελένη ότι ήθελε να πρωταγωνιστήσω στην επόμενη δουλειά της. Το πρώτο που τη ρώτησα ήταν αν είναι σίγουρη». Ηταν απολύτως σίγουρη. Πήρε μολύβι και χαρτί και εγένετο... «Ο Αρσιβαρίστας και ο Αγγελος». Ο Αγγελος (Δημήτρης Μπίτος), Αθηναίος παραγωγός, έρχεται στο νησί για να στήσει στον κρατήρα του ηφαιστείου το πολυθέαμα «Ηφαιστειοραματιστές». Εκεί ζουν σε ένα σπιτάκι ο Σιδερής ή αλλιώς Αρσιβαρίστας -από τα βάρη που κάνει- και η αγαπημένη του Μαργαρίτα (Κλαυδία Ζαραφωνίτου). Ο Αγγελος ζηλεύει τον Σιδερή και προσπαθεί να ξεσηκώσει το χωριό εναντίον του με ψέματα και σκευωρίες.
  • Παράλληλα, εκτυλίσσεται μια δεύτερη ταινία μέσα στην... ταινία, που μας πάει πίσω στο 1940. Ενα συνεργείο κινηματογραφεί την ιστορία δύο νέων παιδιών, που θέλουν να παντρευτούν. Καθώς, όμως, το κορίτσι είναι αγνώστου πατρός, δεν το θέλει η πεθερά του. Στον ρόλο της η Ασπασία Κράλλη και στης καλής πεθεράς η Λυδία Κονιόρδου στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Συνδετικό νήμα ανάμεσα στην παλιά και τη σύγχρονη ιστορία είναι ότι και ο Αρσιβαρίστας είναι εξώγαμο παιδί. Την ιστορία του η Ελένη Αλεξανδράκη εμπνεύστηκε από το διήγημα του Παπαδιαμάντη «Η φωνή του Δράκου».
  • «Ο Αρσιβαρίστας έχει μεγαλώσει στο ηφαίστειο, μακριά από τον κόσμο, μέσα στα χωράφια, με τα ζώα. Είναι λίγο άγριος και του αρέσουν τα σταράτα πράγματα. Οταν αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα ακατανόητα στη σχέση του με τη Μαργαρίτα, αντιδρά νευρικά και απότομα», εξηγεί ο ηθοποιός. Αν ο Σιδερής αντιπροσωπεύει το καλό, ο Αγγελος συμβολίζει το κακό. «Η ιστορία είναι χτισμένη πάνω σε πρόσωπα αντίθετης ψυχολογίας με διαφορετικές αξίες. Ο δικός μου ρόλος αναζητεί το δίκαιο. Ο Αγγελος θέλει να καταφέρνει τον σκοπό του, ακόμα κι αν δημιουργεί προβλήματα», συμπληρώνει.
  • Οπως και ο κινηματογραφικός... εαυτός του, ο Σιδερής Κοντογιάννης, από πιτσιρικάς τριγύριζε στο ηφαίστειο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι' αυτό και δεν τον δυσκόλεψαν καθόλου τα δύσκολα γυρίσματα στον κρατήρα. «Νιώθω όμορφα εκεί. Μου αρέσει το τοπίο και η ενέργειά του. Είναι ένας ιερός χώρος», λέει. Οσο για το αν θα ήθελε να ξαναπαίξει στο σινεμά, «δεν θα είχα πρόβλημα», λέει, «αλλά δεν το κυνηγάω κιόλας».
* Παίζουν ακόμα οι: Αγλαΐα Παππά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Δημήτρης Οικονόμου, Διόνη Κουρτάκη, Μισέλ Βάλεϊ, Γιώργος Τσούλαρης, Ερμής Μαλκότσης και πολλοί κάτοικοι της Νισύρου. *
  • Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/03/2009

No comments: