Wednesday, March 4, 2009

Οι 170 ταινίες και ο έντονος κοινωνικός προβληματισμός από όλα τα σημεία της υφηλίου είναι τα χαρακτηριστικά του 11ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκη

  • Εικόνες του 21ου αιώνα, για 11η συνεχή χρονιά

  • Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές θα γίνουν στις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, στην αίθουσα του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Συνολικώς καταμετρούνται 170 ταινίες. Στα αφιερώματα που εφέτος ξεχωρίζουν, η «Αφρική εκ των έσω» με ταινίες από το Τόγκο, το Μάλι, τη Λιβερία και τη Νότιο Αφρική, τα Μεξικανικά ντοκιμαντέρ αλλά και τα Αυστριακά.
  • Τιμώμενα πρόσωπα εφέτος θα είναι ο Φώτος Λαμπρινός, ένας από τους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές – θεματοφύλακες της ιστορικής μνήμης της Ελλάδας, ο Ελβετός Στέφαν Σβίτερτ, ειδικευμένος σε θέματα σχετικά με την μουσική και ο Καναδός σκηνοθέτης, παραγωγός ντοκιμαντέρ, πολιτικός ακτιβιστής Πίτερ Ουιντόνικ. Στα ήδη ήδη καθιερωμένα τμήματα«Οψεις του κόσμου», «Καταγραφή της μνήμης», «Πορτρέτα –ανθρώπινες διαδρομές», «Μικρές αφηγήσεις» και «Μουσική» προστίθενται δυο νέες κατηγορίες: «Ανθρώπινα Δικαιώματα» (σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία) και «Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ» (πειραματίζονται με τις διαφορετικές φορμαλιστικές πτυχές του είδους του ντοκιμαντέρ).
  • Στο ελληνικό πανόρμα θα προβληθούν 19 ταινίες, ενώ οκτώ απαρτίζουν το τμήμα «Ελληνική τηλεόραση». Από τα masterclasses της εφετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει εκείνο του Ούγγρου Βίλμος Ζίγκμοντ ενός από τους μεγαλύτερους εν ζωή διευθυντές φωτογραφίας που έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Γούντι Αλεν και ο Μπράιαν ντε Πάλμα, μετρά τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά και ένα βραβείο για τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1978.
  • Γιάννης Ζουμπουλάκης | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

No comments: