Saturday, March 28, 2009

Ο πολυτάλαντος Στιβ Μάρτιν ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Ηθοποιός, συγγραφέας, ζογκλέρ και δεξιοτέχνης στο μπάντζο

  • Στην αρχή φαινόταν αταίριαστο ζευγάρι. Η πιο καυτή σύγχρονη κωμικός της Αμερικής και ένας 63χρονος που η τελευταία ταινία του, ο «Ροζ Πάνθηρ 2», έμοιαζε με αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση. Κι όμως, η Τίνα Φέι και ο Στιβ Μάρτιν είχαν μεγάλη επιτυχία ως οικοδεσπότες στην φετινή τελετή των Οσκαρ, προκαλώντας απανωτά ξεσπάσματα γέλιου στην αίθουσα. Η επιτυχία του ντουέτου δεν επιβεβαίωσε μόνο το χάρισμα της Φέι αλλά υπενθύμισε στον κόσμο ότι για τον Στιβ Μάρτιν δεν ισχύει το «δεν είναι πια τόσο αστείος όσο παλιά» που του προσάπτουν κάποιες κριτικές.
  • Ηθοποιός, stand-up κωμικός, μουσικός, πεζογράφος, ζογκλέρ και μάγος, ο Στιβ Μάρτιν είχε φέτος άλλον ένα σημαντικό σταθμό στην πολυδαίδαλη διαδρομή του. Το πρώτο long-play μουσικό άλμπουμ του, με τίτλο «The Crow», στο οποίο παίζει μπάντζο, έφτασε στην κορυφή της λίστας φολκ μουσικής του Billboard.
  • Ο Μάρτιν είναι αυτοδίδακτος στο μπάντζο και έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με γνωστούς μουσικούς του είδους. Ο Ερλ Σκρουγκς και ο Τόνι Τρίτσκα συμμετέχουν στο δίσκο του, μαζί με την Ντόλι Πάρτον, τον Βινς Τζιλ και τον Τζον Μακ Γιούαν της Nitty Gritty Dirt Band, παλιό συμμαθητή του που έκανε επίσης την παραγωγή του άλμπουμ. Ο Μάρτιν έχει γράψει και τα 15 κομμάτια, από τα οποία μόνο ένα έχει κωμικό χαρακτήρα.
  • Από τότε που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, το «The Crow: New Songs for the Five String Banjo» είχε πολύ θερμότερη κριτική αποδοχή από τον «Ροζ Πάνθηρα 2», τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθειά του να βγει από τη σκιά του Πίτερ Σέλερς ερμηνεύοντας τον επιθεωρητή Κλουζό. «Είμαι συνηθισμένος στις κακές κριτικές για ταινίες», είπε, «αλλά θα με λυπούσε πολύ αν είχα κακές κριτικές γι’ αυτό το άλμπουμ».


  • Ο Στιβ Μάρτιν έχει βαδίσει στον φανταχτερό κόσμο του Χόλιγουντ αλλά και στη λογοτεχνική Νέα Υόρκη. Η σειρά σατιρικών άρθρων του στο περιοδικό New Yorker έγινε μια μπεστ-σέλερ συλλογή με τίτλο «Pure Drivel». Το μυθιστόρημά του «Shopgirl» γυρίστηκε ταινία το 2005 με τον ίδιο πρωταγωνιστή, ενώ μεγάλη επιτυχία είχε και το επόμενο βιβλίο του, «The Pleasure of my Company». Το θεατρικό έργο του «Picasso and the Lapin Agile» ανέβηκε στο περίφημο Steppenwolf Theatre του Σικάγου το 1993 και κέρδισε το βραβείο καλύτερου έργου τη χρονιά εκείνη.
  • Η εικόνα του ως ανθρώπου των Γραμμάτων δεν πρέπει να κυριαρχούσε στο μυαλό του στη διάρκεια της «τρελής και παλαβής» θητείας του στην stand-up comedy. Το 1976, άρχισαν οι τακτικές εμφανίσεις του στο μακρόβιο τηλεοπτικό σόου Saturday Night Live και στη συνέχεια κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς περφόρμερ, με υλικό που βασιζόταν κυρίως στα λεκτικά παιχνίδια.

Οι επιτυχίες

  • Ηρθε κατόπιν η πρώτη του σημαντική ταινία, «The Jerk» (ελληνικός τίτλος «Το χαζόμουτρο»), σκηνοθετημένη από τον Καρλ Ράινερ: άρεσε πολύ στο κοινό αλλά όχι στον πατέρα του, του οποίου η καριέρα στη σοουμπίζνες ποτέ δεν είχε απογειωθεί. Μετά την πρεμιέρα, ένας φίλος είπε στον πατέρα του «Πρέπει να είστε πολύ υπερήφανος», κι εκείνος απάντησε: «Ε, δεν είναι και ο Τσάρλι Τσάπλιν». Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες, ανάμεσά τους η «Ρωξάνη» και το «Αεροπλάνα, λιμουζίνες και τρένα», που έβαλαν τον Στιβ Μάρτιν στηνλίστα των κωμικών πρώτης γραμμής του Χόλιγουντ. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, όμως, υπήρξαν και αποτυχημένες ταινίες.
  • Εχοντας συμπληρώσει τα 60 χρόνια του, ο Μάρτιν έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, το Born Standing Up, που πήρε πολύ καλές κριτικές. «Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου όταν έχεις πατήσει τα 60», είπε στην «Ουάσιγκτον Ποστ». «Αρχίζεις να βλέπεις το σκοτάδι στο βάθος του τούνελ». Σ’ όλο αυτό το διάστημα ποτέ δεν παράτησε το μπάντζο, στο οποίο οι ειδικοί τον θεωρούν δεξιοτέχνη. Οπως είπε ο Βινς Τζιλ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», «Το πρώτο που θα σκεφτεί κανείς είναι ότι ο Στιβ ασχολείται με το μπάντζο για πλάκα. Αν τον ακούσεις, όμως, καταλαβαίνεις ότι δεν αστειεύεται καθόλου».

Τα μαλλιά του άσπρισαν πριν πατήσει τα τριάντα

  • Στο βιβλίο Born Standing Up μιλάει για τα παιδικά του χρόνια με έναν βίαιο πατέρα στο Γουάκο του Τέξας, αλλά και για την αισθηματική του ζωή. Οταν ο συνεσταλμένος πρώην φοιτητής Φιλοσοφίας, που τα μαλλιά του άσπρισαν πριν πατήσει τα 30, προσπάθησε να φλερτάρει την τραγουδίστρια Λίντα Ρόνσταντ, εκείνη παρατήρησε: «Στιβ, συνηθίζεις να βγαίνεις ραντεβού με κοπέλες χωρις ποτέ να τους προτείνεις να κοιμηθείτε μαζί;». Ο επτάχρονος γάμος του με την Βικτώρια Τέναντ, με την οποία συμπρωταγωνίστησε στο LA Story, διαλύθηκε το 1993 όταν εκείνη τον παράτησε για έναν Αυστραλό ηθοποιό.
  • Είχε μετά ένα σύντομο ειδύλλιο με την Ανν Χετς, η οποία δήλωσε αργότερα ότι είναι λεσβία και συμβίωσε για ένα διάστημα με την Ελεν ντε Τζένερις. Οι αισθηματικές κακοτυχίες του τον ώθησαν να γράψει το «Shopgirl», την ιστορία μιας όμορφης τριαντάρας που συνδέεται με έναν πενηντάρη εκατομμυριούχο. Οι παραλληλισμοί ήταν δύσκολο να αποφευχθούν όταν ο Μάρτιν παντρεύτηκε το 2007 την Αν Στρινγκφιλντ, μια τριαντάρα συντάκτρια του «Νιου Γιόρκερ».
  • The Observer, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 29/03/2009

No comments: