Tuesday, September 2, 2008

«Πεσμένο» το ενδιαφέρον στη Μόστρα

Με την πρώτη εβδομάδα της Μόστρα να έχει ήδη παρέλθει, οι εντυπώσεις από την 65η διοργάνωση του ιστορικού φεστιβάλ της Βενετίας είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αδύναμη χρονιά. Οπως διαπιστώνουν οι διαπιστευμένοι κριτικοί, οι ενδιαφέρουσες ταινίες είναι λίγες και τα κοσμικά γεγονότα ακόμη λιγότερα. Επειτα από τη θεαματική έναρξη της Μόστρα με την παρουσία των Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ και Τίλντα Σουίντον, οι εμφανίσεις των σταρ έχουν μειωθεί δραματικά, κάτι που έχει ελαττώσει θεαματικά και τη δουλειά των φωτογράφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις τελευταίες ημέρες προβλήθηκε μόνο μια αμερικανική ταινία, το «Vegas: Based on a true story» του Αμίρ Ναντέρι, μια μικρή ανεξάρτητη ταινία, χωρίς γνωστά ονόματα στο καστ.
Η Μόστρα της Βενετίας, μαζί με το φεστιβάλ του Τορόντο που αρχίζει αυτή την εβδομάδα, είναι κάθε χρόνο η «προθήκη» της κινηματογραφικής σεζόν. Ομως αυτή τη χρονιά, τα πράγματα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οπως λένε συντάκτες των μεγάλων κινηματογραφικών εντύπων, όπως το Variety και το Hollywood Reporter, αν δεν προκύψει κάτι ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της σεζόν, αυτή δεν θα είναι μια καλή χρονιά για τον κινηματογράφο.
Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα που έστησε ο διευθυντής της Μόστρα, Μάρκο Μίλερ, έχει και τους υποστηρικτές του. Αρκετοί επισκέπτες της διοργάνωσης σημειώνουν ότι ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ οφείλει να προτείνει ταινίες που δεν βρίσκονται στο εμπορικό κύκλωμα της διανομής και προέρχονται από μικρότερες χώρες.

Από τις ταινίες που προβλήθηκαν στη Μόστρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, τη θερμότερη αντίδραση είχε η νέα ταινία του μάστορα του animation Χαγιάο Μιγιαζάκι. Ο Ιάπωνας δημιουργός παρουσίασε το «Ponyo on the cliff by the sea», μια άλλη εκδοχή για τον μύθο της μικρής γοργόνας, γεμάτη με τρυφερότητα και το χαρακτηριστικό παιχνίδι του Μιγιαζάκι με το μαγικό στοιχείο.

Γενικά το Σαββατοκύριακο και η χθεσινή ημέρα, ανήκαν στις ταινίες με ιταλική και τούρκικη υπογραφή. Ανάμεσα στις πρεμιέρες ήταν εκείνες του «Un giorno perfetto» του τουρκικής καταγωγής Φερζάν Οζπετέκ, το «Il papa di Giovanna» του Πούπι Αβάτι, το «Birdwatchers» του Μάρκο Μπέκις, όλα ιταλικές παραγωγές, όπως και το εκτός συναγωνισμού «Vicino al Colosse c’ e monti» του Μάριο Μονιτσέλι. Προβλήθηκε επίσης και το «Milk» του Τούρκου Σεμίχ Καπλάνογλου. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένα γνωστό πρόσωπο στο ελληνικό κοινό, η Μπασάκ Κοκλούκαγια, η οποία έπαιζε και στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη.

No comments: