Tuesday, September 2, 2008

Ο Ερρίκος Ανδρέου επιστρέφει στον κινηματογράφο

Η Νίνα Λοτσάρη πρωταγωνιστεί στη «Μοιραία σχέση»
Τριάντα χρόνια απουσίας από τον ελληνικό κινηματογράφο είναι, όπως και να το κάνουμε, πολλά. «Δεν είναι και τόσο τραγικό όσο ακούγεται», σπεύδει να επισημάνει ο Ερρικός Ανδρέου, ο οποίος αυτόν τον καιρό βρίσκεται, ενθουσιασμένος, εν μέσω γυρισμάτων για τη νέα του ταινία, με τίτλο «Μοιραία σχέση».
«Ο κινηματογράφος είναι πρωτεύων και κυρίαρχος στο μυαλό μου, αυτόν αγαπώ. Αλλά και η δουλειά που έκανα όλα αυτά τα ενδιάμεσα χρόνια στην τηλεόραση ήταν ένα είδος κινηματογράφου. Ενας άλλος τρόπος έκφρασης», λέει ο σκηνοθέτης εξηγώντας τη μακρόχρονη αποχή του από την έβδομη τέχνη. «Ηταν η εποχή που είχε σταματήσει η μεγάλη παραγωγή ταινιών. Επρεπε κανείς να προσεγγίζει διαφορετικά τον κινηματογράφο και να στρέφεται περισσότερο προς τις φεστιβαλικές ταινίες. Βέβαια, πάντα υπήρχε στο νου μου ότι κάποια στιγμή θα επέστρεφα», προσθέτει. «Δούλευα στο μυαλό μου κάποια σενάρια και έχω σκοπό να συνεχίσω. Θέλω να κάνω ακόμα μία-δύο ταινίες».

Αφορμή για να επιστρέψει στάθηκε η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Μήτσου Ευθυμιάδη «Μοιραία σχέση» (εκδόσεις «Λιβάνη», 2000). Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα η «Μοιραία σχέση» είναι μια ερωτική ιστορία μεταξύ ενός νεαρού αντιστασιακού από τη Λευκάδα (Σπύρος Σπαντίδας) και της κόρης ενός εφοπλιστή (Νίνα Λοτσάρη) με φόντο τη μεταπολεμική Ελλάδα. Εν μέσω κακουχιών, στερήσεων και κατατρεγμών, ο νέος αυτός εξελίσσεται σε ισχυρό άντρα. «Η υπόθεση εκτείνεται σε ένα διάστημα 30 ετών, από το '48 έως το '78 και αρχικά φαινόταν δύσκολο να γίνει. Ο παραγωγός όμως (Γεράσιμος Κανδύλης, ο οποίος βρίσκεται πίσω και από την παραγωγή του "Αστραπόγιαννου") ήταν διατεθειμένος να το ρισκάρει».
«Πρόκειται για μια απαιτητική παραγωγή, που γίνεται αποκλειστικά με ιδιωτικά μέσα», μας λέει ο σκηνοθέτης ταινιών όπως «Ο διχασμός», «Ο εφιάλτης», «Ο Παπαφλέσσας», «Η ανταρσία των 10» και διευκρινίζει: «Δεν είναι ακριβή, με την έννοια ότι απαιτεί πολύπλοκα ντεκόρ και σκηνές με πλήθη. Εχουμε όμως έναν όσο γίνεται πιο άνετο χρόνο γυρισμάτων και αυτό βοηθά στο να εργαζόμαστε με λεπτομέρεια». Τα γυρίσματα ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί σε Λευκάδα και Κεφαλονιά.

Τα πολιτικά γεγονότα της εποχής δεν απασχολούν την ταινία σε πρώτο πλάνο. «Υπάρχουν ως μικροκαμβάς στο φόντο», λέει ο σκηνοθέτης. «Είναι μια τριακονταετία με πολλές μεταπτώσεις που σφράγισαν τη ζωή των Ελλήνων».

Αλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που γυρίζει ο Ερρίκος Ανδρέου τη συγκεκριμένη ταινία: «Διαπιστώνω συνέχεια πως οι νέοι δεν έχουν ιδέα όχι μόνο τι γινόταν το '48 και το '58, αλλά ακόμα και η δικτατορία ξεθωριάζει. Η ταινία μπορεί να είναι χρήσιμη ως μια μικρή υπενθύμιση. Οι νεότεροι μπορούν μ' αυτόν τον τρόπο να πάρουν έστω και μια μικρή ιδέα για το τι περίπου είχε συμβεί ή τι γεγονότα είχαν προηγηθεί των δημοκρατιών που έχουμε σήμερα».

ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/09/2008

No comments: