Tuesday, September 2, 2008

Απόβαση των... ερυθρών ανθρώπων

«Βirdwatchers: Η γη των ερυθρών ανθρώπων». Ιταλικής φτιαξιάς, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στον Αμαζόνιο. Από τις Κάνες κιόλας είχαμε πληροφορηθεί γι αυτή την ταινία όταν γράφτηκε πως θα συμμετάσχει στη Μόστρα. Οτι είναι μία από τις πιο φιλόδοξες ιταλικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων. Οτι ο σκηνοθέτης, ο Ιταλός Μάρκο Μπέκις, την ετοίμαζε για χρόνια, δουλεύοντας εντατικά με ιθαγενείς του Αμαζονίου - με άλλα λόγια, ερασιτέχνες. Εφθασε όντως τελικά στο διαγωνιστικό της Βενετίας. Αποτέλεσμα: αδιάφορο. Ενα φιλμ πάνω στο πολυειπωμένο θέμα της σύγκρουσης των πολιτισμών, με αναφορές στην εθνική ταυτότητα, την κληρονομιά των προγόνων, την «εκκρεμότητα» της νέας γενιάς των Ινδιάνων που βρίσκονται ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, δοσμένο όμως χωρίς την παραμικρή σεναριακή σπίθα, μια ιστορία δυσέλικτη και σκηνοθεσία άχρωμη και στατική.

Απόβαση των... ερυθρών ανθρώπων

Από την ανάλογη, αν όχι πιο αφόρητη, στατικότητα ακούσαμε ότι πάσχει επίσης η τουρκική συμμετοχή του διαγωνιστικού, το «Γάλα» του Σεμίχ Καπλάνογλου, που προβαλλόταν την ίδια ώρα με το «Βirdwatchers» για τους δημοσιογράφους. Μας το είπαν συνάδελφοι, αλλά το είχαμε ήδη υποπτευθεί από τη σύνοψη: ένας έμπορος γάλακτος ονειρεύεται να γίνει ποιητής. Το πρόβλημα με τη φετινή Μόστρα δεν είναι αν έχει καλές ταινίες -που, όπως λέγαμε και χθες, έχει- ή λιγότερο ή καθόλου καλές. Είναι ότι δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν υπάρχουν αποκαλύψεις.

Απόβαση των... ερυθρών ανθρώπων

Τα ίδια και τα ίδια. Τίποτα που να μην έχεις ξαναδεί. Τίποτα που να συγκρίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, με το περυσινό διαμάντι από το πουθενά «Κους κους με φρέσκο ψάρι». Το οποίο, να θυμίσουμε, προέκυψε στο πλαίσιο ενός ήδη πολύ ενδιαφέροντος επίσημου προγράμματος που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την «Εξιλέωση» του Τζο Ράιτ, το «Προσοχή πόθος» του Ανγκ Λι, το «Ι m not there» του Τοντ Χέινς ή το «Μάικλ Κλέιτον» του Τόνι Γκίλροϊ. Μένει να δούμε αν τούτη η μεταβατική περίοδος για την ετοιμασία των νέων φεστιβαλικών εγκαταστάσεων θα αποδειχθεί εξακολουθητικά προβληματική για τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μάρκο Μίλερ, ο οποίος, εκτός από τα παράπονα των δημοσιογράφων, θα έχει πιθανότατα να αντιμετωπίσει κι εκείνη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρηματιών για τον αισθητά πεσμένο αριθμό τουριστών φέτος.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΜΑΝ

Με ανθρωπιστικό βραβείο, αξίας 50.000 δολαρίων, τιμήθηκε η Νάταλι Πόρτμαν για την κοινωνική της δράση, στο πλαίσιο της 65ης Μόστρα.
Η 27χρονη σταρ δώρισε το ποσό σε φιλανθρωπικό πρόγραμμα στην Τανζανία για την επιμόρφωση γυναικών που δεν έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Η ίδια παρουσίασε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους ως σκηνοθέτις με τίτλο «Εve».
Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, Tρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: