Monday, September 1, 2008

Νέες καλές ταινίες κλέβουν την παράσταση στο 65ο Φεστιβάλ Βενετίας

Μια ακόμη πολύ καλή ταινία, προστέθηκε στις λιγοστές καλές ταινίες της φετινής 65ης Μόστρας του κινηματογράφου της Βενετίας, στο σημερινό διαγωνιστικό πρόγραμμά της. Η ιταλικής παραγωγής ταινία, «Birdwatchers», σκηνοθετημένη από τον Μάρκο Μπέκις, ιταλικής καταγωγής σκηνοθέτη που μεγάλωσε στην Αργεντινή και ο οποίος, όταν απελάθηκε από το τότε στρατιωτικό καθεστώς, μετακόμισε στην Ιταλία, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια όμορφη, συγκλονιστική ταινία, που ασχολείται με μερικά από τα πιο καυτά και επίκαιρα προβλήματα των Ινδιάνων της Βραζιλίας - των αυτόχθονων κατοίκων της χώρας που σήμερα έχουν περιοριστεί σε περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι μια ομάδα Ινδιάνων που ξεσηκώνεται ενάντια στην καταπίεση των πλουσίων, που τους χρησιμοποιούν ως δούλους στα χωράφια και τα σπίτια τους, αναγκάζοντάς τους να ζουν σε άγονες, μίζερες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα οι νέοι να οδηγούνται στην αυτοκτονία. Η ομάδα αυτή στήνει τις κατασκηνώσεις της έξω από τα κτήματα των πλούσιων αγροτών, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους.

Ο Μπέκις παρουσιάζει με διαύγεια και λεπτομέρεια την κατάσταση των Ινδιάνων, εστιάζοντας την κάμερά του στις σχέσεις όχι μόνο ανάμεσά τους, αλλά και με τα πρόσωπα της άλλης πλευράς, τονίζοντας ταυτόχρονα τις συγκρούσεις τους, καταφέρνοντας με μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών να φτιάξει μια δυνατή, αγωνιστική ταινία, που δίκαια καταχειροκροτήθηκε από το κοινό της Μόστρας.

Στις καλές ταινίες συγκαταλέγεται και η ανεξάρτητη αμερικανική ταινία «Βέγκας: βασισμένο σε αληθινή ιστορία» που γύρισε στην Αμερική ο Ιρανός Αμίρ Ναντέρι. Εκείνο που ενδιαφέρει τον σκηνοθέτη είναι η απληστία του χρήματος που οδηγεί σε καταστροφικές, συχνά και απάνθρωπες, λύσεις. Πρωταγωνιστές της ταινίας του είναι μια φτωχή οικογένεια (ο σύζυγος, η γυναίκα και ο «τινέιτζερ» γιος τους) που ζουν στις παρυφές του Λας Βέγκας, με τον σύζυγο να ξοδεύει τα λιγοστά του χρήματα στο καζίνο και τη μητέρα να ασχολείται με τα λουλούδια και τις τομάτες της στο μικρό της κήπο, ώσπου, η εμφάνιση ενός μυστηριώδη άνδρα τούς πείθει πως στην αυλή τους υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Τότε, αρχίζουν να σκάβουν, όχι μόνο καταστρέφοντας τον κήπο και τα λουλούδια, αλλά και τις σχέσεις τους και τη ζωή τους. Παρόμοια ιστορία είχε χρησιμοποιήσει ο Αντονι Μαν στην ταινία του «Το χωραφάκι του θεού», πάνω στην οποία βασίστηκε ο Ναντέρι για να φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα, με ωραία πλάνα και χώρους - που αντανακλούν την ψυχολογία των προσώπων του - ταινία.

Στο σημερινό διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μια ποιητική ταινία από την Τουρκία, «Το γάλα» του Σεμίχ Καπλάνογλου, γνωστού από τη βραβευμένη σε διάφορα φεστιβάλ ταινία του «Το αυγό». Ο ήρωας του Καπλάνογλου είναι ένας, με ποιητικό ταλέντο, απόφοιτος Λυκείου, που επιστρέφει προσωρινά στο χωριό του και αρχίζει να βοηθά τη χήρα μητέρα του στην επιχείρηση γάλακτος που διατηρεί. Βασικό θέμα της ταινίας είναι η μοναξιά του ατόμου, αλλά και τα αδιέξοδα μιας αποπνιχτικής επαρχίας, με το σκηνοθέτη να χρησιμοποιεί την περιοχή της Αττάλειας - όπου γύρισε την ταινία του - για να σχολιάσει την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των ηρώων του. Ταινία με πιθανότητες να αποσπάσει κάποιο από τα ειδικά βραβεία του φεστιβάλ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: