Wednesday, November 24, 2010

Στη γερμανική ταινία «Die Fremde» το κινηματογραφικό βραβείο της Ευρωβουλής


Η σκηνοθέτις της ταινίας με το βραβείο
Η σκηνοθέτις της ταινίας με το βραβείο   (Φωτογραφία:  Reuters)
Στρασβούργο, Γαλλία
Η γερμανική παραγωγή Die Fremde (Ο Ξένος) της Φέο Αλαντάγκ κέρδισε το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ταινία του Φίλιππου Τσίτου Ακαδημία Πλάτωνος ήταν μία από αυτές που διεκδικούσαν το βραβείο.

Η απονομή έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο πλαίσιο επίσημης τελετής στο Ημικύκλιο του ΕΚ.

Οι άλλες δύο ταινίες που διεκδικούσαν το βραβείο ήταν: Η Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου (ελληνο-γερμανική παραγωγή) και η βελγική ταινία Illegal (Παράνομος) του Ολιβιέρ Μασέ.

H νικήτρια ταινία θα έχει την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κόστος υποτιτλισμού της, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της προσαρμογής της για τις ανάγκες όσων έχουν προβλήματα όρασης ή ακοής.

Παράλληλα, θα χρηματοδοτηθεί και η εκτύπωση ενός αντίτυπου 35 χιλιοστών για κάθε κράτος μέλος ή θα υποστηριχθεί η κυκλοφορία της ταινίας σε DVD.

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του ΕΚ Γ.Μπούζεκ συνεχάρη τους συντελεστές και των τριών ταινιών υπογραμμίζοντας τη δυσκολία της κριτικής επιτροπής για την τελική επιλογή.

Ανέφερε ότι και οι τρεις ταινίες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο τρόπο το θέμα της ταυτότητας και τις διαφορές ανάμεσα στη συλλογική και την ατομική ταυτότητα.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα», είπε ο πρόεδρος, «γιατί σε μια Ευρώπη που οι χώρες έρχονται όλο και πιο κοντά οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα τι ακριβώς σημαίνει να είναι κανείς ευρωπαίος.

Εάν θέλουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή ταυτότητα οφείλουμε να κατανοούμε ο ένας τον άλλο και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε, παρά μέσα από την τέχνη και ιδιαίτερα μέσα από τις ταινίες που λειτουργούν ως καθρέφτες των κοινωνιών». [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: