Wednesday, November 10, 2010

Η Θεσσαλονίκη έχει και πάλι «Ανοιχτούς Ορίζοντες»

Ο Δημήτρης Εϊπίδης φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το πρώτο του παιδί, τους «Νέους Ορίζοντες», το παράλληλο και τόσο πετυχημένο τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που διηύθυνε από το 1992 ώς το 2005. 

Η Μοργκάνα Ντέιβις στο «The tree» της Τζούλι Μπερτουτσέλι  
Η Μοργκάνα Ντέιβις στο «The tree» της Τζούλι Μπερτουτσέλι  

Τώρα που ανέλαβε ολόκληρη την ευθύνη του φεστιβάλ το επαναφέρει με ελαφρώς παραλλαγμένο τίτλο. Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θα κάνουν την πρεμιέρα τους στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου), ανανεωμένοι αλλά πάντα με ένα βασικό στόχο: την ανακάλυψη τάσεων και δημιουργών, που, όπως τονίζει ο Δημήτρης Εϊπίδης, «επανεφευρίσκουν την πρώτη ύλη του κινηματογράφου».
Μια πρώτη γεύση από τις επιλογές του Δημήτρη Εϊπίδη.
**«The Hunter» του Ιρανού Ράφι Πιτς. Με σασπένς και ρεαλισμό, η ταινία, που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν από την επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ, σχολιάζει δηκτικά την πολιτική κατάσταση στο Ιράν μέσα από μια ιστορία αυτοδικίας.
* «The imperialists are still alive!», ντεμπούτο της Ζέινα Ντούρα. Η ηρωίδα (Ελοντί Μπουσέ) είναι μια απελευθερωμένη γυναίκα από τη Μέση Ανατολή, που ζει στις ΗΠΑ και αισθάνεται πολίτις του κόσμου. Η ταινία αποδομεί με σαρκαστικό χιούμορ τα φυλετικά στερεότυπα και προβάλλει τη διαφορετικότητα.
* «Womb», η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ούγγρου Μπένεντεκ Φλιγκάουφ. Ενα ατύχημα χωρίζει ένα ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά η γυναίκα, αδύναμη να αντέξει την απώλεια, αποφασίζει να κυοφορήσει τον κλώνο του αγαπημένου της. Μια φουτουριστικού τύπου οιδιπόδεια ερωτική ιστορία με αίσθηση μυστηρίου και υπόγεια σαρκική ένταση... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

No comments: