Sunday, November 28, 2010

Το φεστιβάλ γυρίζει σελίδα

Μισόν αιώνα και έναν χρόνο μετά την πρώτη Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης γυρίζει σελίδα.
Ο Ματς Μίκελσεν και η Σόνια Ρίχτερ στην ταινία της Σουζάνε Μπίερ «Ανοιχτές καρδιές».
Στο εξής περπατώντας στις Αποθήκες του Λιμανιού δεν θα «πέφτετε» πάνω σε ξένους σταρ, αλλά σε ανερχόμενους σκηνοθέτες του ανεξάρτητου σινεμά που τόσο καλά γνωρίζει να ξετρυπώνει ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που ξεκινά την Παρασκευή στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας» και στο Λιμάνι.
Επί χρόνια άλλωστε το κοινό έκανε ουρές για τους «Νέους Ορίζοντές» του, που πρόβαλλαν ό,τι πιο φρέσκο από το διεθνές στερέωμα. Και να που τώρα επανέρχονται ως «Ανοιχτοί ορίζοντες», παράλληλα με τις «Ημέρες Ανεξαρτησίας». Προσδίδοντας έναν ακόμα πιο νεανικό χαρακτήρα στο φεστιβάλ.
Φέτος, το ελληνικό σινεμά δεν θα διαγωνίζεται. Εν αναμονή της ψήφισης του νέου νόμου, δεν προκηρύχθηκαν κρατικά βραβεία. Ωστόσο, οι Ελληνες θα επιστρέψουν στο φεστιβάλ μετά την περσινή αποχή των «Ομιχλιστών». Φιλμ και ψηφιακές ταινίες (συνολικά 23) θα προβληθούν πρώτη φορά μαζί. Το φετινό φεστιβάλ έχει ψαλιδισμένο προϋπολογισμό (το βαραίνει άλλωστε ένα τεράστιο έλλειμμα). Οχι όμως και διάθεση. Θα προβάλει 169 ταινίες από 48 χώρες, έναντι 270 πέρυσι.
* Κεντρική θέση στο πρόγραμμα έχει το έργο του νεαρού ιρακινού δημιουργού Μοχάμεντ Αλ-Νταράτζι (βλέπε διπλανή σελίδα) και το ανθρωποκεντρικό σινεμά της Δανέζας Σουζάνε Μπίερ. Η σκηνοθέτρια, που θα τιμηθεί με Χρυσό Αλέξανδρο, αρχικά ακολούθησε το Δόγμα '95 αλλά στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε.
* Την τιμητική του θα έχει και ο Απίτσατπονγκ Βιρασετάκουν (ναι, έτσι λέγεται, κι όχι «Γουιρασεθακούλ», σύμφωνα με την πρεσβεία της Ταϊλάνδης!) που τον Μάιο απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες με την ποιητική ταινία «Uncle Boonmee who can recall his past lives». Θα δούμε πλήρη ρετροσπεκτίβα στις ταινίες του (στο τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίας).
* «Ματιές στα Βαλκάνια»: εκτός από μια επιλογή των σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών της φετινής παραγωγής, φέτος αναδεικνύει τη φημισμένη Σχολή Κινούμενων Σχεδίων του Ζάγκρεμπ προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το έργο σπουδαίων κροατών δημιουργών.
* Και μία άλλη γυναίκα σκηνοθέτρια θα μας συστήσει τη δουλειά της: η Ντορότα Κεντζιερζάβσκα, από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του νέου πολωνικού σινεμά.
* Σύγχρονος των Φασμπίντερ, Χέρτζογκ και Βέντερς, ο ανατρεπτικός γερμανός δημιουργός Βέρνερ Σρέτερ έζησε και δημιούργησε στα όρια, διαμορφώνοντας έναν προκλητικό, underground κινηματογράφο.
Από τις εκπλήξεις, ο νεαρός Ρομάν Γαβράς, γιος του Κώστα Γαβρά, θα μας δείξει στους Ανοιχτούς Ορίζοντες την ταινία του «Notre jour viendra» με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ: μια προκλητική σπουδή πάνω στο ρατσισμό, τη βία και τις ταξικές ανισότητες. Είναι άλλωστε κι αυτός προσκεκλημένος του φεστιβάλ.
Σημειώστε, επίσης, δύο εκδηλώσεις για τον Γιάννη Δαλιανίδη και τον κριτικό κινηματογράφου και διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο που φέτος μας άφησαν. Και βέβαια όλο και κάποια συζήτηση, μάστερκλας ή παράλληλη εκδήλωση θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον σας καθώς κάνετε τον περίπατό σας στις έτσι κι αλλιώς γοητευτικές αποθήκες του Λιμανιού... *

No comments: