Saturday, November 20, 2010

141 «ναι» στον νέο νόμο

Δηλώνουν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου και αναστέλλουν την αποχή τους από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 

«Σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κάποια αντίδραση της κινηματογραφικής κοινότητας, η ενεργή κινηματογραφική κοινότητα είναι παρούσα με το ονοματεπώνυμό της κ
«Σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κάποια αντίδραση της κινηματογραφικής κοινότητας, η ενεργή κινηματογραφική κοινότητα είναι παρούσα με το ονοματεπώνυμό της και την εργογραφία της» είπε ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Αριστερά, με τον Νίκο Περάκη

«Εκατόν σαράντα ένας σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί 390 ταινιών μεγάλου μήκους που έχουν συμμετάσχει σε 1.350 φεστιβάλ και έχουν πάρει 475 βραβεία και διακρίσεις... είναι υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η ανακοίνωση των «Κινηματογραφιστών στην ομίχλη» που μοιράστηκε χθες, συνοδευόμενη από τη λίστα με τα ονόματα των παραπάνω σκηνοθετών, σεναριογράφων και παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της εργογραφίας τους, σε μια συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης, με μαζική συμμετοχή, στον κινηματογράφο «Ελλη». Στόχος της όχι μόνο να τοποθετηθούν δημόσια τα μέλη της κίνησης επί της ουσίας γύρω από το νέο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο, αλλά και απέναντι στη μάχη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών εναντίον του.
«Σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει κάποια αντίδραση της κινηματογραφικής κοινότητας, η ενεργή κινηματογραφική κοινότητα είναι παρούσα με το ονοματεπώνυμό της και την εργογραφία της» είπε ο Αντώνης Καφετζόπουλος και τόνισε: «Εχουμε συγκεκριμένους λόγους να είμαστε ευχαριστημένοι, σε αντίθεση με τη μαύρη προπαγάνδα που καλλιέργησε την εντύπωση ότι ανάμεσα σε εμάς υπάρχουν μεγαλοπαραγωγοί που κρατάνε όμηρους τους υπόλοιπους».
Μετά, λοιπόν, τις υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήσεις των σκηνοθετών Κώστα Γαβρά, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Γιάννη Σμαραγδή, αλλά και ορισμένων ενώσεων (ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ κ.λπ.), οι «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη» πιστεύουν ότι σε αυτό το νομοσχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο σταθεροποιείται η βούληση της πολιτείας να δώσει το 1,5% των καναλιών και να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα.
Εκτιμούν, ακόμα, ότι το συνολικό ποσό επένδυσης στην κινηματογραφική παραγωγή, που ήταν έως σήμερα 15%, τριπλασιάζεται, ενώ αναγνωρίζουν και τη δημιουργία λειτουργικότερων δομών άσκησης κινηματογραφικής πολιτικής που θα δίνει τη δυνατότητα απόδοσης ευθυνών.
Παράλληλα επεξεργάζονται νέες προτάσεις για τη συγκρότηση των εσωτερικών κανονισμών των ΕΚΚ και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζουν ότι «ο νόμος είναι φτενός και δεν μπαίνει σκοπίμως σε λεπτομέρειες ώστε να είναι ευέλικτος σε μελλοντικές αλλαγές» (κατά τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο), ενώ έχουν αποφασίσει να αναστείλουν την αποχή τους και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο επερχόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποσυρθεί το νέο σχέδιο νόμου και θα ψηφιστεί στη Βουλή.
«Αισθανόμαστε, ναι, δικαιωμένοι», είπε ο Αντώνης Καφετζόπουλος. «Δεν θα δεχτούμε την επιστροφή στο παλιό καθεστώς... Πριν από τη διαβούλευση αισθανόμασταν ότι πολλές προτάσεις μας τις πήρε υπόψη της η προπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου που πρότεινε το σχέδιο νόμου, ώστε να φύγουν επιτέλους τα σωματεία και να επιστρέψουν στον πραγματικό τους χώρο, όπου μπορούν να είναι χρήσιμοι, στο να ελέγχουν τους θεσμούς και όχι να παριστάνουν τους βλαχοδήμαρχους και τους θεσμάρχες...» κατέληξε προκαλώντας την οργή και αποχώρηση του Γιώργου Μπακόλα, μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
  • Τι λεει η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
«Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση των τριών σκηνοθετών Κ. Γαβρά, Π. Βούλγαρη και Ν. Παναγιωτόπουλου ότι δήθεν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών υπέκλεψε τις υπογραφές τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΣ και κάνοντας λόγο για συκοφαντία εναντίον της, ξεκαθαρίζει: «Αναφερθήκαμε στα κείμενα που δημιούργησαν αίσθηση και υπερψηφίστηκαν στη διαβούλευση, μεταξύ αυτών ήταν και το σημαντικό κείμενο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, το οποίο επέκρινε το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την παντελή έλλειψη μνείας της Ταινιοθήκης στα άρθρα του Νομοσχεδίου αυτού, με τις υπογραφές των παραπάνω κυρίων».
  • «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΡΙΚ»Για «επικοινωνιακό τρικ της ΕΕΣ» μίλησε ο παραγωγός Πάνος Παπαχατζής σε ό,τι αφορά το δελτίο Τύπου της την περασμένη εβδομάδα, όπου εμφάνισε περίπου 5.000 ψήφους κατά του νέου νόμου, ενώ μέλη λοιπών ενώσεων που παίρνουν θέση κατά του δήλωσαν πως δεν πραγματοποιήθηκε σχετική ψηφοφορία των μελών.
Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 17/11/2010

No comments: