Wednesday, November 17, 2010

Εταιρεία Σκηνοθετών: «Δεν κάναμε υποκλοπές»

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με επιστολή της εκφράζει την «έκπληξη» με την οποία διάβασε τις ανακοινώσεις των Κ. Γαβρά, Π. Βούλγαρη και Ν. Παναγιωτόπουλου, ότι «δήθεν τους υπέκλεψε τις υπογραφές τους».
Υποστηρίζει ότι «παρέθεσε τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο» και «αναφέρθηκε στα κείμενα που δημιούργησαν αίσθηση και υπερψηφίστηκαν, μεταξύ των οποίων και σημαντικό κείμενο της Ταινιοθήκης, το οποίο επέκρινε το νομοσχέδιο για την παντελή έλλειψη μνείας της με τις υπογραφές των παραπάνω κυρίων».
Το κείμενο, όμως, στο οποίο αναφέρεται η ΕΕΣ δεν «καταψηφίζει» το νομοσχέδιο, ούτε ζητεί την απόσυρσή του σε υψηλούς τόνους, όπως κάνει το σωματείο, που θεωρεί τώρα ότι «συκοφαντείται». Το κείμενο, που όντως υπέγραψαν οι τρεις σκηνοθέτες, καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε εύλογο το αίτημά μας να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε το Ιδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας να συνεχίσει να επιτελεί το σημαντικό του έργο. Παραμένουμε στη διάθεση του υπουργείου για να συζητήσουμε τις μορφές της συνέχισης της συνεργασίας μας, που συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 1963».
Η ΕΕΣ επιστρέφει και στον Κώστα Γαβρά την κατηγορία περί «γκεμπελισμού». «Τον γκεμπελισμό χρησιμοποιούν εναντίον της ΕΕΣ όσοι θέλουν να καρπωθούν τα οφέλη του νέου νομοσχεδίου, που σκοτώνει τον σκηνοθέτη χάριν των νόμων της αγοράς», υποστηρίζει.
Η «Ε» επικοινώνησε με τον Κώστα Γαβρά και τον Παντελή Βούλγαρη. Ο πρώτος μάς δήλωσε: «Οταν οι ύβρεις φτάνουν στα άκρα, δεν υπάρχει απάντηση. Δεν θα πέσω στο επίπεδό τους». Αλλά και ο Παντελής Βούλγαρης αρνήθηκε να απαντήσει στην ανακοίνωση της ΕΕΣ.

No comments: