Monday, November 29, 2010

Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο


Την αντίθεσή τους στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο διαδηλώνουν σήμερα στο δρόμο του αγώνα οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί, έξω από τη Βουλή, στις 12.30 το μεσημέρι, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το σωματείο «μικρό» των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. «Καλούμε τους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου και του πολιτισμού σε ένα κοινό μέτωπο πάλης για να αποκρούσει αυτό το νομοσχέδιο, να παλέψει για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε ο δημιουργός να μπορεί να κάνει ταινίες χωρίς "μεσάζοντες" και "μεσολαβητές" της "αγοράς". Να είμαστε όλοι εκεί!» τονίζει στο κάλεσμά του το ΣΕΗ. Η προσυγκέντρωση των ηθοποιών προγραμματίζεται για τις 12 το μεσημέρι έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη» στην οδό Ακαδημίας.
Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου έξω από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, με τη συμμετοχή του ΣΕΗ, της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών» και του σωματείου «μικρό» για τη μικρού μήκους ταινία, ενώ παραβρέθηκε και η διοίκηση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Την ίδια μέρα κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς να αλλάζει ο αντιδραστικός προσανατολισμός του.
Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί εξαρχής το ΚΚΕ, αφού πρόκειται για ένα νομοθέτημα που συμπληρώνει την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικά στον πολιτισμό, πλήρως εναρμονισμένο με το στρατηγικό στόχο της ΕΕ για εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Γι' αυτό και έγκαιρα το Κόμμα απηύθυνε προς τους δημιουργούς κάλεσμα αντίστασης στην εμπορευματοποίηση της κινηματογραφικής τέχνης και μέσω της απόρριψης του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ και η Αχτίδα Καλλιτεχνών του ΚΚΕ πραγματοποίησαν στις 2/11 σύσκεψη - συζήτηση με κινηματογραφιστές και με θέμα: «Οργάνωση μιας αποτελεσματικής αντιπαράθεσης στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο», στην οποία παρουσίασαν και την ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί η κινηματογραφία προς όφελος των δημιουργών και του λαού.
Για το ΚΚΕ, σήμερα δέχεται επίθεση από το κεφάλαιο το σύνολο του πολιτισμού και των δημιουργών, από τη σύγχρονη δημιουργία μέχρι την πολιτιστική κληρονομιά και ακριβώς τώρα πρέπει ακόμη πιο μαζικά και με περισσότερη σαφήνεια να απαιτηθεί η κατάργηση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και διανομής του κινηματογράφου και της τέχνης συνολικά, για να μπορεί ο δημιουργός να είναι πραγματικά ελεύθερος να δημιουργήσει και να είναι πραγματικός ιδιοκτήτης της τέχνης του. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 30 Νοέμβρη 2010]

No comments: