Wednesday, November 24, 2010

«Οχι» στην εμπορευματοποίηση του σινεμά!

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού
Μια πρώτη, δυναμική προειδοποίηση ότι το αγωνιστικό δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού κινηματογράφου δεν πρόκειται να παραδοθεί στην «αγορά», όπως επιβάλλει το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο, έδωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού σκηνοθέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών», του σωματείου «μικρό» των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών.
Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Η τέχνη ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το μονοπωλιακό», «Λιτότητα ανεργία αυταρχισμός, αυτός είναι της κυβέρνησης ο πολιτισμός».
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με στέλεχος του υπουργείου, δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία βρισκόταν στο Μουσείο Ακρόπολης για να παρουσιάσει ακόμη ένα αντιδραστικό πρόγραμμα, αυτή τη φορά για την πολιτιστική κληρονομιά (σ.σ. βλ. ρεπορτάζ σε αυτή τη σελίδα). Η αντιπροσωπεία κατέθεσε τις απόψεις της για το νομοσχέδιο σημειώνοντας τον αγοραίο προσανατολισμό του και την απόφαση των δημιουργών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Στο μεταξύ, χτες, η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς, όπως αναμενόταν, να αλλάζει στο παραμικρό ο εμπορευματικός προσανατολισμός του. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010]

No comments: