Monday, November 29, 2010

Την Τρίτη συζητείται σε επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο

Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο. Το νομοσχέδιο το στηρίζουν σκηνοθέτες και οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», ενώ κατά έχει ταχθεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και άλλες ομάδες κινηματογραφιστών.

Μάλιστα, αυτοί που αντιδρούν (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών) θα πραγματοποιήσουν στις 12:30 το μεσημέρι διαδήλωση έξω από τη Βουλή.

Από την άλλη, οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» ζητούν να προχωρήσει ο νόμος, θεωρώντας ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση και την προβολή της «μεσαίας ταινίας».

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, οι πέντε πρώην «θεσμικοί» του κινηματογράφου εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν ότι αν και υπάρχουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, μετά τη δημόσια διαβούλευση, «το καλλιτεχνικό έργο εξακολουθεί να τοποθετείται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το κινηματογραφικό προϊόν,  με αποτέλεσμα να ιεραρχείται επίμονα ως πρώτος σκοπός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου "η προστασία, η ενίσχυση και η ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής" και όχι της "ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης", όπως ρητά ορίζει ο ισχύων νόμος».
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, αναφέρουν ότι «η δημόσια διαβούλευση, έδειξε ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο υπήρχαν σημεία που έχρηζαν βελτίωσης, και δεν επεξεργάστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό στο σχέδιο που κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ενδεικτικά αναφέρονται: η μοριοδότηση και ο καθορισμός συντελεστή της ταινίας, η εξασφάλιση της επανεπένδυσης των πόρων που προέρχονται από επιστροφή του φόρου εισιτηρίων στην κινηματογραφική παραγωγή, η καταβολή του 1,5%, ο διορισμός των διοικητικών συμβουλίων και των γενικών διευθυντών του Ε.Κ.Κ. και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από τον εκάστοτε υπουργό, βραβεία ποιότητας, η έλλειψη αναφοράς στα εργαστήρια επεξεργασίας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η τεχνική αρτιότητα των παραγωγών, η ουσιαστική υποστήριξη της ανεξάρτητης παραγωγής των νέων δημιουργών και της ταινίας μικρού και μεσαίου μήκους, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, κ.α.»

Η Θεματική Ομάδα Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων προτείνει την διοργάνωση ημερίδας για την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, με συμμετέχοντες εκπροσώπους των φορέων και των προσωπικοτήτων του χώρου που έχουν εκφραστεί δημόσια επί του νομοσχεδίου είτε θετικά είτε αρνητικά, με σκοπό την εστίαση στα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή και αλλαγής και κατάθεση συναινετικών προτάσεων για βελτίωσή του, καθώς και πίστωση χρόνου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος να διοργανωθεί η ημερίδα και να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την οριστικοποίηση των ρυθμίσεών του. [Newsroom ΔΟΛ]

No comments: