Saturday, November 13, 2010

Σαράντα ταινίες στο Δυτικό Λονδίνο με θέμα την Ελλάδα

  • Ο διευθυντής του London Greek Film Festival μιλάει για την ανάγκη προώθησης του ελληνικού φιλμ στο εξωτερικό

Γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια στο Λονδίνο αλλά, παρά τον ελληνοκεντρικό χαρακτήρα του, στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο. Το London Greek Film Festival γιορτάζει από την περασμένη Δευτέρα τα τρίτα γενέθλιά του στα Westbourne Studios του Δυτικού Λονδίνου και, μέχρι αύριο, τελευταία ημέρα των προβολών, θα έχουν προβληθεί περισσότερες από 40 ταινίες ελληνικής θεματολογίας. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα στον μουσικο-καλλιτεχνικό χώρο Μythopolis. «Η βασική φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι να αποτελέσει ένα διεθνές σημείο συνάντησης για το ελληνικό φιλμ και βίντεο» είπε στο «Βήμα» από το Λονδίνο ο κ. Χρήστος Προσύλης, καλλιτεχνικός διευθυντής αλλά και εμπνευστής του. « Ως μητρόπολη, το Λονδίνο μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός κόμβος, κάτι σαν πολιτιστικό σταυροδρόμι, ώστε να υπάρχει προώθηση του ελληνικού φιλμ στο εξωτερικό, όπου δεν μας γνωρίζουν ιδίως τα νέα ταλέντα ».

Γι΄ αυτό άλλωστε το London Greek Film Festival φιλοξενεί παραγωγές κάθε είδους, από μεγάλου μήκους μυθοπλασίες και ντοκυμαντέρ μέχρι video art και ταινίες μικρού μήκους. Είναι επίσης ανοιχτό στις συμμετοχές του. Δέχεται ταινίες ελλήνων σκηνοθετών από όλον τον κόσμο, ταινίες γυρισμένες στην Ελλάδα από Ελληνες αλλά και ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου γυρισμένες από μη Ελληνες, όπως η μικρού μήκους ταινία «Ρanos and Cascadia» του Ρομπ Τζέλεϊ.
Ελληνικές ταινίες που επελέγησαν από το φεστιβάλ για προβολή είναι η «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά, ο «Διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου και το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη, το οποίο ανοίγει στην Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη. Ο κ. Προσύλης θεωρεί πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ανταπόκριση του κοινού είναι θερμή, όχι μόνο από έλληνες θεατές του Λονδίνου αλλά και από Βρετανούς. « Το φεστιβάλ έχει αποκτήσει πολύ καλό network (δικτύωση), γιατί ο συγκεκριμένος χώρος που το φιλοξενεί αρμόζει σε κάτι τέτοιο. Υπάρχει γενικότερα μια διασπορά της πληροφορίας στα πολιτιστικά δίκτυα του Λονδίνου. Καθετί που γίνεται στο εξωτερικό σχετικά με την Ελλάδα βοηθά στη δημιουργία μιας τάσης ».

Απώτερος σκοπός αυτής της δικτύωσης, άλλωστε, είναι η δυναμικότερη διανομή ελληνικών ταινιών στην Αγγλία μέσω ενός δικτύου, του Greek Film Νetwork, η δημιουργία του οποίου θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα, στην παρουσίαση των βραβείων.

No comments: