Tuesday, November 16, 2010

Υπέρ του νόμου Γερουλάνου οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη»

Οι ``κινηματογραφιστές στην ομίχλη``, η κίνηση που δημιουργήθηκε πριν από ενάμισι χρόνο, με αίτημα να ψηφιστεί ένας νέος νόμος για τον κινηματογράφο, τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νέου νόμου για το ελληνικό σινεμά και πρόκειται να κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην Βουλή.
``Εδώ ήρθε ο Μπουτάρης, ήρθε ο Καμίνης, ας έρθει επιτέλους κι ένας καινούργιος νόμος για τον κινηματογράφο.Ας καταλάβουμε όλοι ότι δεν γίνεται να πάρεις τον παλιό νόμο της Μερκούρη και να τον μακιγιάρεις`` είπε χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης Αγγελική Αντωνίου, σε συνέντευξη τύπου, που έδωσαν σήμερα οι ''ομιχλιστές'', προκειμένου να αποκαταστήσουν όπως είπαν, `` μια πλαστή επικοινωνιακή εικόνα που προσπάθησαν να φτιάξουν η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και άλλα σωματεία του χώρου, στην διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου``.
Οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη, -συγκροτούνται από 141 ενεργούς σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς- χαιρετίζουν το νέο νόμο και αναστέλουν την αποχή τους από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Καλούν δε όσους συναδέλφους τους επιθυμούν, να συμμετάσχουν με τις ταινίες τους στο φετεινό Φεστιβάλ (3-12/ 12), ``με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο νόμου δεν θα αποσυρθεί και θα φθάσει στην Βουλή για την ψήφισή του''`, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους.
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, που κατέθεσαν στην διαβούλευση, οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη τάσσονται θετικά στο σύνολο του νόμου Γερουλάνου, γιατί ``είναι αναπτυξιακός και τριπλασιάζει τα έσοδα για την μικρή και μεσαία παραγωγή ταινιών``.
``Ενώ εκ πρώτης, φαίνεται ένας νόμος στενός, που δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες όπως ο νόμος Μερκούρη, στην ουσία αφήνεται ανοιχτός και δεν βάζει τσιμεντένιες διατάξεις ώστε να μην χρειαστούν άλλα 25 χρόνια να γίνουν αλλαγές που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν μέσα σε πέντε χρόνια στον κινηματογράφο, από τις νέες τεχνολογίες``, είπε σήμερα ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος.
``Το νομοσχέδιο είναι θετικό αλλά έχει περιθώρια αλλαγής`` είπε η σκηνοθέτης Αντουανέτα Αγγελίδη, φέρνοντας για παράδειγμα την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην οποία ``θα μπορούσε να κάνει μια αναφορά ο νόμος``. Ο ρόλος της Ταινιοθήκης,`` είναι πολύ σημαντικός σε ένα νομοσχέδιο και θα πρέπει να βρεθεί ένας νομικός τρόπος να την εντάξει σε αυτό, σε συνδυασμό και με τις προτάσεις της Ταινιοθήκης, `` είπε η σκηνοθέτης Στέλλα Θεοδωράκη.
Για το θέμα της παιδείας, για το οποίο δεν γίνεται μνεία στο παρόν σχέδιο νόμου, επειδή νομικά εμπίπτει στο Υπουργείο Παιδείας, οι κινηματογραφιστές στην ομίχλη,`` θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την ύπαρξη αξιόπιστης κινηματογραφικής παιδείας στην χώρα μας`` αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους σήμερα.
Όσο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες ζητούν ``μια πιο ορατή σχέση της ελληνικής με την ξένη ταινία``, είπε η Στέλλα Θεοδωράκη. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, θέλουν ``βήμα με το κοινό της Βόρειας Ελλάδος``,, όπως επίσης επιθυμούν `` να πάψει να είναι υποχρεωτική η παρουσία των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ αλλά προαιρετική``.
Σε αντίθεση με το κλίμα, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν σωματεία στην διάρκεια της διαβούλευσης, η ενεργή κινηματογραφική κοινότητα``είναι παρούσα και χαιρετίζει το νομοσχέδιο γιατί φαίνεται ότι σταθεροποιείται η βούληση της πολιτείας να δώσει με κάποιο τρόπο το 1,5% στον ελληνικό κινηματογράφο, να ενισχύσει την τέχνη του κινηματογράφου, και επειδή η προπαρασκευαστική επιτροπή έλαβε υπόψη τις προτάσεις μας, όπως να φύγουν τα σωματεία από το Κέντρο Κινηματογράφου`` είπε ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: