Wednesday, November 10, 2010

Ελληνικό σινεμά στο Λονδίνο

Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στο Λονδίνο. Δεν πρόκειται για μία ακόμα μοναχική πορεία μιας ταινίας σε ένα ξένο φεστιβάλ. Το ελληνικό σινεμά έχει μια ολόδική του διοργάνωση, το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.
Μία από τις ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ είναι οι «Ευχές» του Αγγελου Σπάρταλη 
Μία από τις ταινίες που θα προβληθούν στο φεστιβάλ είναι οι «Ευχές» του Αγγελου Σπάρταλη
Στο διαγωνιστικό τμήμα παρελαύνουν περισσότερες από 40 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, από μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ μέχρι πειραματικές. Ανάμεσά τους: «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» του Λάκη Παπαστάθη, «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου, «Ισοβίτες» του Θόδωρου Μαραγκού, «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά, «Ευχές» του Αγγελου Σπάρταλη.
Στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ θα προβληθούν τα «Συναντήσεις με την Κική Δημουλά» της Κατερίνας Πατρώνη, «Λόγος και αντίσταση» του Τίμωνα Κουλμάση, «Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα» του Τάκη Παπαγιαννίδη, «Κωστάκης» της Θεοδώρας Μαλλιαρού, «Δίχτυ ασφαλείας» της Ειρήνης Στείρου. Συμμετέχει και η ταινία του Βρετανού Ρομπ Τζελεΐ «Panos and Cascadia», για ένα ζευγάρι Ελληνοκυπρίων.
Την Παρασκευή ο Βρετανός παραγωγός και ηθοποιός Αζούρ Σάλεμ και ο επίσης Βρετανός σκηνοθέτης Τζέιμς Μπόιλ θα μοιραστούν τις κινηματογραφικές τους εμπειρίες με το κοινό σε εργαστήριο με θέμα το ανεξάρτητο σινεμά και τους τρόπους προώθησής του. Την επόμενη μέρα θα ακολουθήσουν εργαστήριο και παρουσίαση σεναρίων με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ και διευθυντή της CosmoCinema, σκηνοθέτη Χρήστο Προσύλη.
Η απονομή των βραβείων Οδυσσέας θα γίνει στις 15 Νοεμβρίου στο «Μυθόπολις». Θα είναι μια 100% ελληνική βραδιά με ανάλογη μουσική και, φυσικά, κουζίνα! Πληροφορίες: www.londongreekfilmfestival.com [Χ.Ι.Π.

No comments: