Wednesday, November 3, 2010

Ανεξάρτητοι δημιουργοί στη Θεσσαλονίκη

Ενα από τα σταθερά προγράμματα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (3-12 Δεκεμβρίου) που αλλάζει δομή και χαρακτήρα, παραμένει το τμήμα Ημέρες Ανεξαρτησίας. Στο φετινό του πρόγραμμα, κεντρικό ρόλο παίζει το αφιέρωμα στον Ταϊλανδό σκηνοθέτη Απιτσατπόνγκ Βεερασεθάκουλ, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών.
Πέρα απ’ αυτό το αφιέρωμα, οι Ημέρες Ανεξαρτησίας θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ανεξάρτητων ταινιών πρόσφατης παραγωγής απ’ όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα, μέσα απ’ την ενότητα Νέοι Αμερικανοί, θα συστήσουν μερικά από τα ονόματα ανερχόμενων νέων Αμερικανών δημιουργών.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν, είναι το «Incendies» του Καναδού Ντενί Βιλνέβ, η ταινία που έχει υποβληθεί από τον Καναδά στα Οσκαρ, το «Alamar» του Πέδρο Γκονζάλες Ρούμπιο, βραβευμένο στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ, όπως και το «Octubre» των αδελφών Ντανιέλ και Ντιέγκα Βέγκα, που κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στο τμήμα Ενα Κάποιο Βλέμμα των Καννών. Από τους Νέους Αμερικανούς ξεχωρίζουν, τέλος, το «Putty Hill» του Ματ Πόρτερφιλντ, το «The Myth of the American Sleepover» του Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, ταινίες που δανείζονται στοιχεία από το ντοκιμαντέρ και τη νουβέλ βαγκ.

No comments: