Wednesday, November 10, 2010

Αφιέρωμα στον Ερίκ Ρομέρ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Εκτενές αφιέρωμα στον Γάλλο σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ, έναν περίπου χρόνο από τον θάνατό του διοργανώνουν η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 18 ως τις 24 Νοεμβρίου.

Είκοσι μία ταινίες που ο δημιουργός γύρισε από το 1951 μέχρι το 2004 θα παρουσιαστούν, ενώ κριτικοί κινηματογράφου και πανεπιστημιακοί θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις για το έργο του δημιουργού.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις ταινίες, «ο Αστερισμός του Λέοντα» (1959), «Η συλλέκτρια» (1966), «Μια νύχτα με τη Μόντ» (1969), «Το γόνατο της Κλαίρης» (1970), «Η Πολίν στη πλάζ» (1982), μέχρι και την προτελευταία δημιουργία του, τον «Τριπλό Πράκτορα» (2004) με πρωταγωνίστρια την «δική μας» Κατερίνα Διδασκάλου.

Το 2007 παρέλαβε βραβείο για το σύνολο του έργου του, την χρονιά που παρουσίασε και την τελευταία του ταινία «Οι έρωτες της Αστρέ και του Σελαντόν». «Τώρα νομίζω ότι μπορώ να συνταξιοδοτηθώ» είχε πει τότε.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης καθιερώθηκε για τη λιτή σκηνοθεσία και το στοιχειώδες μοντάζ, τη στατική κάμερα και την έλλειψη μουσικής.

Ο Ερίκ Ρομέρ έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2010 στα 89 του χρόνια.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας και το πρόγραμμα culturefrance, αλλά και την εταιρία παραγωγής του Ρομέρ «les films du Losange». Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

No comments: