Tuesday, November 16, 2010

«Χρειάζεται διάλογος και εφικτές λύσεις»

  • ΝΕΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μετά τις χθεσινές καταγγελίες των Κώστα Γαβρά - Παντελή Βούλγαρη - Νίκου Παναγιωτοπουλου για υφαρπαγή των υπογραφών τους από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και χρησιμοποίησή τους κάτω από κείμενο που απαιτεί την απόσυρση του κινηματογραφικού νομοσχεδίου Γερουλάνου, ήρθε η σειρά των 5 πρώην θεσμικών (Μάνος Ζαχαρίας, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Κώστας Βρεττάκος, Μάνος Ευστρατιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος).
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: πρώην σύμβουλος κινηματογραφίας ΥΠΠΟ
Η ΕΕΣ χρησιμοποίησε και τα δικά τους ονόματα στην ίδια λίστα των δήθεν πολέμιων του νόμου, επικαλούμενη τις απόψεις τους για το νομοσχέδιο.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι παραπάνω προσωπικότητες τονίζουν: «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι, απ' όσους επικαλούνται την παρέμβασή μας, κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς το νόημά της. Το κείμενο μας συντάχθηκε για να βοηθήσει το δημιουργικό διάλογο όταν, σε μια εποχή οικονομικών και τεχνολογικών ανατροπών, η επιβίωση και η ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των ιδίων των ανθρώπων του να σκύψουν πάνω στα αληθινά του προβλήματα και να αναζητήσουν εφικτές και βιώσιμες λύσεις. Χρειάζονται προτάσεις δημιουργικές και ρεαλιστικές, που θα εξασφαλίσουν μια αισιόδοξη προοπτική. Αυτή την ανάγκη προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε. Κάθε άλλη ανάγνωση ή χρήση της παρέμβασής μας μπορεί να αποδειχτεί αποπροσανατολιστική και καθόλου χρήσιμη».
Το νομοσχέδιο προκαλεί τριγμούς και στην Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, βασική πολέμιά του. Δώδεκα σεναριογράφοι δηλώνουν ότι «οι θέσεις που δημοσιοποιούνται από την ΕΣΕ απηχούν ενδεχομένως τις απόψεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά όχι αυτονόητα και των μελών του σωματείου μας». Υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει διάλογος για το θέμα και ότι, αντίθετα, «τα μέλη του Δ.Σ. μάς αποστέλλουν ηλεκτρονικές επιστολές με την ένδειξη "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ" και "ΕΠΕΙΓΟΝ" και μας ζητούν, χωρίς απολύτως καμία άλλη ενημέρωση, να προσυπογράψουμε κείμενα όπως το "ΚΕΙΜΕΝΟ των 5"».
Οι σεναριογράφοι, που δηλώνουν ότι το σωματείο «δεν νομιμοποιείται να μας εκπροσωπεί όλους» είναι οι : Δημήτρης Βάκης, Ελένη Ζιώγα, Γρηγόρης Καραντινάκης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιώργος Μακρής, Κατερίνα Μαρινάκη, Κατερίνα Μπέη, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Παπαθανασίου, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Μιχάλης Ρέππας, Βίκυ Χασσάνδρα. *

No comments: