Wednesday, November 10, 2010

Ο Πολάνσκι διεκδικεί 7 ευρωπαϊκά Οσκαρ

Με το ρολόι της EFA (European Film Academy) να μετράει 25 μέρες μέχρι τη μεγάλη βραδιά, η πρώτη δόση brainstorming για τα 2.300 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τελείωσε. Και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σεβίλης οι υποψηφιότητες για τα 23α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2010.
Ο Ρομάν Πολάνσκι με τον πρωταγωνιστή του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στα γυρίσματα του «Αόρατου Συγγραφέα».
Δυστυχώς, φέτος το μοναδικό ελληνικό πλήρωμα μπρος και πίσω από την κάμερα της ταινίας «Τέσσερα μαύρα κοστούμια» του Ρένου Χαραλαμπίδη, που ήταν η ελληνική πρόταση, δεν τα κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Φαβορί των βραβείων είναι ο «Αόρατος Συγγραφέας» του Ρομάν Πολάνσκι με 7 υποψηφιότητες και ο «Λίβανος» του Σάμουελ Μαόζ με έξι υποψηφιότητες, και ακολουθεί το «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου με τρεις.
Τα ευρωπαϊκά «Οσκαρ», και για χρόνια γνωστά ως «Φελίξ», φέτος θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στις 4 Δεκεμβρίου στο Ταλίν της Εσθονίας, με την υποστήριξη του οργανισμού της πόλης, Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2011.
Η λαμπερή τελετή με τα σμόκιν και τις τουαλέτες με ευρωπαϊκό περιεχόμενο, θα καλυφθεί ζωντανά τηλεοπτικά αλλά και διαδικτυακά, σε πραγματικό χρόνο μάλιστα, στο www.europeanfilmawards.eu.
Οι έξι υποψήφιες για Ευρωπαϊκές Ταινίες της Χρονιάς φέτος είναι οι:
* «Μέλι» του Σεμίχ Καπλάνογλου (Τουρκία/Γερμανία).
* «Αόρατος Συγγραφέας» του Ρομάν Πολάνσκι (Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία).
* «Des hommes et des dieux» του Χαβιέ Μποβουά (Γαλλία).
* «Λίβανος» του Σάμουελ Μαόζ (Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία).
* «Το μυστικό στα μάτια της» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα (Ισπανία, Αργεντινή).
* «Soul kitchen» του Φατίχ Ακίν (Γερμανία).
Οι σκηνοθέτες τριών από αυτές διεκδικούν και το βραβείο σκηνοθεσίας: Σεμίχ Καπλάνογλου, Ρομάν Πολάνσκι, Σάμουελ Μαόζ. Και μαζί τους, στις άλλες δύο θέσεις στη γραμμή της εκκίνησης, οι Ολιβιέ Ασαγιάς για το «Carlos», με θέμα τις περιπέτειες του διασημότερου ίσως τρομοκράτη, γνωστού ως «Κάρλος το τσακάλι», και ο Πάολο Βίρτζι για το «La prima cosa bella», μια ανθρώπινη ιστορία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, στην οποία ένας μισάνθρωπος καθηγητής γυρνάει στην πόλη όπου γεννήθηκε για να φροντίσει τη μητέρα του που πεθαίνει.
Οι γυναίκες υποψήφιες για το βραβείο ερμηνείας είναι η Ζρίνκα Σβίτεσιτς («Na putu»), η Σίμπελ Κεκίλ («Die fremde»), Λέσλι Μάνβιλ («Another year»), Σίλβι Τέστου («Lourdes»), και Λότε Βερμπίκ («Nothing personal»).
Οι άντρες υποψήφιοι για βραβεία ερμηνείας είναι οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ («Αόρατος συγγραφέας»), Τζέικομπ Σέντεργκρεν («Submarino»), Ελιο Τζερμάνο («La nostra vita»), Λουίς Τοσάρ («Κελί 211»), Τζορτζ Πιστεριάνου («Eu cand vreau sa fluier, fluier»).
Ανάμεσα στις υποψηφιότητες ξεχωρίζει ο «Αόρατος συγγραφέας» του Ρομάν Πολάνσκι.
Κέρδισε υποψηφιότητα σε επτά διαφορετικές κατηγορίες. Βασισμένος στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χάρις, λέει την ιστορία ενός δημοσιογράφου που προσλαμβάνεται για να γράψει για λογαριασμό του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού (αντίγραφο του Μπλερ) τα απομνημονεύματά του.
Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, μπλεγμένος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, αράζει σε νησί στα αμερικανικά παράλια, ο δημοσιογράφος βρίσκει στοιχεία που του λένε μια άλλη ιστορία από αυτή που θα ήθελε ο πελάτης του να τυπωθεί.
Πρόκειται για την ταινία που ο 77χρονος Πολωνός σκηνοθέτης ολοκλήρωνε όταν τον συνέλαβαν στην Ελβετία, τον Σεπτέμβριο του 2009, για τη διαβόητη υπόθεση παιδεραστίας του 1977 και πέρασε το πρώτο μισό του 2010 σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στην Ελβετία. Αν το αποφάσιζε, θα έκανε τη θεαματικότερη είσοδο στο χαλί της αίθουσας Solaris του Ταλίν, με την Κιμ Κατράλ του «Sex and the city» (που παίζει στην ταινία) στο μπράτσο του. Ακούγεται όμως πως, αν και φαβορί, δεν θα παραβρεθεί, φοβούμενος ότι θα συλληφθεί και πάλι για να εκδοθεί στην Αμερική.
Για τη συνολική του προσφορά στο παγκόσμιο σινεμά θα βραβευθεί φέτος ο γεννημένος στη Βηρυτό συνθέτης Γκάμπριελ Γιάρεντ. *

No comments: