Saturday, November 27, 2010

Ο κινηματογράφος στην τηλεόραση

Μ. Κάλλας 
Ο Φράνκο Τζεφιρέλι σκηνοθετεί τη δραματική ταινία «Κάλλας για πάντα». «Εζησα τα δύο τρίτα του 20ού αιώνα και είχα την τύχη να γνωρίσω τους πιο σημαντικούς και διάσημους ανθρώπους της εποχής μας. Η Μαρία Κάλλας ξεχωρίζει ανάμεσά τους, ως η γυναίκα που με την παρουσία της φωτίζει ολόκληρο τον αιώνα μας και όχι μόνον!...» Τα λόγια αυτά του Τζεφιρέλι εξηγούν πλήρως το γιατί ο διάσημος σκηνοθέτης επέλεξε να ασχοληθεί με το μύθο της μεγαλύτερης τραγουδίστριας της Οπερας που έγινε ποτέ! Στην ταινία του επικεντρώνεται στους τελευταίους άγνωστους μήνες της ζωής της και αφηγείται τη μυθιστορηματική ιστορία της συνάντησής της με έναν Βρετανό ιμπρεσάριο, ο οποίος ονειρεύεται να ξαναζωντανέψει την καριέρα της με μια σειρά από κινηματογραφικές διασκευές των μεγαλύτερων ερμηνειών της στην όπερα. Η Κάλλας τελικά δέχεται να ερμηνεύσει την Κάρμεν, όπου και αναβιώνει την έκσταση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την αποθέωση όλου του κόσμου... Παίζουν: Φανί Αρντάν, Τζέρεμι Αϊρονς, Τζόαν Πλοουράιτ (Πέμπτη, 2/12, ΕΤ-1. 24.00)

Μια ... βραδιά 
Μια ρομαντική κομεντί είναι η ταινία του Ρότζερ Μίτσελ «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ». Ενα μοιραίο παιχνίδι της τύχης και ο Γουίλιαμ Θάκερ, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στο κέντρο του Νότινγκ Χιλ, γνωρίζεται με την διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό Αν Σκοτ. Σύντομα ένα φλογερό ειδύλλιο αναπτύσσεται ανάμεσά τους και η σχέση τους θα δοκιμαστεί από τον κοινωνικό περίγυρο του Γουίλιαμ, καθώς όλοι αναρωτιούνται τι δουλειά έχει ο απλός αυτός βιβλιοπώλης με μια σταρ του σινεμά... Σπιρτόζικη ρομαντική κομεντί καταστάσεων και γλαφυρή αντιπαράθεση νοοτροπιών, με βασικό ατού την ερωτική χημεία ανάμεσα στην Τζούλια Ρόμπερτς και τον Χιου Γκραντ. Παίζουν επίσης Χιου Μπόνβιλ και Ρις Ιφανς (Τρίτη, 30/11, STAR, 21.00).

Τρεις μέρες προθεσμία
Ο βραβευμένος με Οσκαρ Σον Πεν σκηνοθετεί και οι θρυλικοί Τζακ Νίκολσον και Αντζέλικα Χιούστον πρωταγωνιστούν σε μια περιπέτεια γεμάτη δράση, με θέμα τη δίψα ενός ανθρώπου για εκδίκηση. Πρόκειται για την αστυνομική περιπέτεια «Τρεις μέρες προθεσμία». Εξι χρόνια περίμενε ο Φρέντι Γκέιλ για να πάρει εκδίκηση από τον Τζον Μπουθ, τον άνθρωπο που μπήκε φυλακή για ένα έγκλημα που διέπραξε και κατέστρεψε τη ζωή του Φρέντι. Τώρα ο Μπουθ βγαίνει από τη φυλακή και ο Φρέντι του δίνει μόνο τρεις μέρες προθεσμία ...ζωής! Παίζουν: Τζακ Νίκολσον, Ντέιβιντ Μορς, Αντζέλικα Χιούστον, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Πάιπερ Λόρι (Παρασκευή, 3/12, MEGA, 24.00).

Το αλάτι της γης 
Ο Χέρμπερτ Μπίμπερμαν, ο φυλακισμένος από το μακαρθισμό, σκηνοθετεί την αριστουργηματική ταινία «Το αλάτι της γης». Η ταινία αναφέρεται στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Μεξικανών μεταναστών που εργάζονται σε αμερικανικό ορυχείο και οδηγεί σε απεργία. Η αστυνομία - όργανο της εταιρείας - προσπάθησε να σπάσει την απεργία, με ρατσιστικές βρισιές, με βία, με σύλληψη ενός εργάτη και τραυματισμό ενός άλλου. Καθώς οι απεργοί επέμεναν στον αγώνα τους, διώχθηκαν από τα καλύβια τους. Τα λιγοστά υπάρχοντά τους και η γη τους καταστράφηκε. Παράλληλα, η ταινία αποκαλύπτει και την ακόμη σκληρότερη πραγματικότητα στη ζωή των γυναικών, τον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα, όχι μόνο στη δουλειά, αλλά και στον αγώνα... Το γύρισμα της απαγορευμένης από το μακαρθισμό ταινίας ήταν μεγάλη, δίχρονη περιπέτεια (1951-1953), με αντίπαλο την «Κου Κλουξ Κλαν», επειδή αποκάλυπτε την απάνθρωπη αρπαγή της πατρογονικής γης των Μεξικανών και την εκμετάλλευση των εργατών μεταλλωρύχων από τους Αγγλο-αμερικανούς βιομηχάνους. Παίζουν Ροζάουρα Ρεβουέλτας, Γουίλ Γκιρ, Ντέιβιντ Γουλφ, Μέρβιν Ουίλιαμς (Τετάρτη, 1/12, «ΒΟΥΛΗ TV», 23.10).

Αντικείμενο ... εγκλήματος 
Ο Αλ Πατσίνο πρωταγωνιστεί στην αστυνομική ταινία «Το ερωτικό αντικείμενο του εγκλήματος», σε σκηνοθεσία Χάρολντ Μπέκερ. O Φρανκ Κέλερ είναι ένας ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης που βρίσκεται σε κρίση μέσης ηλικίας. Αν και έχει ήδη κλείσει τα είκοσι χρόνια στο σώμα, αρνείται να βγει στη σύνταξη και γι' αυτό ευθύνεται κυρίως ο γάμος του που κατέρρευσε. Τα πράγματα ωστόσο θα γίνουν πιο περίπλοκα γι' αυτόν, όταν στη διάρκεια ερευνών για την υπόθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου, που βρίσκει τα θύματά του από τις στήλες των εφημερίδων για «μοναχικές καρδιές», ο Φρανκ ερωτεύεται την Ελεν... μια από τις βασικές υπόπτους στην υπόθεση... Παίζουν επίσης η Ελεν Μπάρκιν και ο Τζον Γκούντμαν (Κυριακή, 28/11, ALPHA, 23.30).

No comments: