Monday, November 15, 2010

Υπέκλεψαν τις υπογραφές Γαβρά-Βούλγαρη-Παναγιωτόπουλου

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
Και ξαφνικά ο Κώστας Γαβράς και ο Παντελής Βούλγαρης άστραψαν και βρόντηξαν εναντίον των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για να πολεμήσει το κινηματογραφικό νομοσχέδιο του Παύλου Γερουλάνου υποκλέπτοντας τις υπογραφές τους.
Κ. Γαβράς: «Το νομοσχέδιο φέρνει το ελληνικό σινεμά στον 21ο αιώνα»
 Ο Κώστας Γαβράς χαρακτήρισε τη μέθοδο της ΕΕΣ «φασιστική» και ο Παντελής Βούλγαρης «κατάντια». Την ίδια στιγμή οι δυο σκηνοθέτες τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου θεωρώντας το «απαραίτητο» ο πρώτος, «θετικό» ο δεύτερος.
Στο ίδιο πάνω-κάτω κλίμα και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Και αυτού η υπογραφή «πλαστογραφήθηκε», όπως καταγγέλλει από την ΕΕΣ, ενώ, επιπλέον, «δεν έχει διαβάσει» το νομοσχέδιο.
Η ιστορία έχει ως εξής. Στις 9 Νοεμβρίου έφτασε στο κεντρικό μέιλ του υπουργείου Πολιτισμού μια ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με τις υπογραφές του προέδρου της Χάρη Παπαδόπουλου και του γενικού γραμματέα Γιάννη Μόρτζου. Απαιτούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στα διάφορα επιχειρήματά της είχε χρησιμοποιήσει και την αντίθεση στο νομοσχέδιο γνωστών σκηνοθετών. Ανάμεσά τους και οι Γαβράς, Βούλγαρης, Παναγιωτόπουλος. Οπως, όμως, υποστηρίζουν οι τρεις σκηνοθέτες, η ΕΕΣ είχε βάλει τις υπογραφές τους κάτω από ένα κείμενο με το οποίο διαφωνούσαν ή αγνοούσαν την ύπαρξή του!
  • «Απαραίτητο νομοσχέδιο»
Ο Κώστας Γαβράς σε μήνυμα που έστειλε από το Παρίσι τονίζει τα εξής: «Εμεινα κατάπληκτος όταν είδα το όνομά μου σε μια λίστα εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργού κ. Γερουλάνου για τον κινηματογράφο. Θεωρώ φασιστική τη μέθοδο η οποία συνίσταται στη χρησιμοποίηση του ονόματός μου για σκοπούς που απορρίπτω απολύτως. Διάβασα το νομοσχέδιο και το βρίσκω απαραίτητο για να εκμοντερνιστεί ο ελληνικός κινηματογράφος και να έρθει στον εικοστό πρώτο αιώνα με τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται και που θα συνεχίσουν να γίνονται».
  • «Θετικό νομοσχέδιο»
Με την ίδια σκληρή γλώσσα αντέδρασε και ο Παντελής Βούλγαρης: «Με μεγάλη έκπληξη είδα την υπογραφή μου σε μια λίστα που κυκλοφορεί και ζητάει την απόσυρση του υπό ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο. Η υπογραφή μου υπεκλάπη από ένα κείμενο που αφορούσε συγκεκριμένα το ζήτημα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της οποίας είμαι μέλος. Τι κατάντια! Σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε την άποψή μου για το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο κρίνω θετικό. Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφιστεί, και κυρίως να εφαρμοστεί, χωρίς να αλλοιωθεί ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας.
»Η ομάδα των ενεργών Ελλήνων κινηματογραφιστών, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό, και που συγκινεί αλλά και αφυπνίζει το ελληνικό κοινό, ήρθε η ώρα επιτέλους να έχει τον νόμο που θα προστατεύει την πολυφωνία της κινηματογραφικής έκφρασης και θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην ανεξάρτητη παραγωγή».
  • «Δεν έχω διαβάσει τον νόμο»
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη σειρά του, σε επιστολή του στην «Ε», γράφει τα εξής: «Εκπληκτος πληροφορήθηκα ότι κυκλοφορεί το όνομά μου ανάμεσα σε άλλα που αντιστρατεύονται το νέο νομοσχέδιο για την κινηματογραφία. Δεν ξέρω από πού εκπορεύονται αυτές οι πλαστογραφίες και λαθροχειρίες και τι εξυπηρετούν. Ουδέποτε παραχώρησα την υπογραφή μου σε οποιονδήποτε. Αλλωστε, δεν έχω διαβάσει το νομοσχέδιο και ούτε σκοπεύω να το διαβάσω. Ελπίζω να λαμβάνει υπ' όψιν του ότι οι ταινίες, όταν μάλιστα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούν πολιτιστικά έργα και όχι εμπορικά προϊόντα. Επίσης, ότι είναι έργα των σκηνοθετών και όχι των παραγωγών, τους οποίους δεν εκτιμώ ιδιαίτερα. Ως καλλιτέχνης, φυσικά, είμαι εναντίον της Αγοράς και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας υπουργός Πολιτισμού σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διακίνηση πνευματικών και καλλιτεχνικών έργων, θα είχε διαφορετική προσέγγιση».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών έστειλε στον Τύπο την επόμενη μέρα (10 Νοεμβρίου) την ίδια ανακοίνωση που είχε φτάσει στο ΥΠΠΟΤ χωρίς κανένα από τα ονόματα με τα οποία είχε βομβαρδίσει τον Παύλο Γερουλάνο! Ισως γιατί φανταζόταν τις διαψεύσεις που θα ακολουθούσαν.
Στο μεταξύ ο Παύλος Γερουλάνος συναντήθηκε με τους 5 πρώην θεσμικούς του ελληνικού σινεμά (Μάνο Ζαχαρία, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, Κώστα Βρεττάκο, Μάνο Ευστρατιάδη και Διαγόρα Χρονόπουλο) οι οποίοι είχαν εκφράσει σε κοινό κείμενό τους συγκεκριμένες διαφωνίες για το νομοσχέδιο. Η συζήτηση, στην οποία ήταν παρών και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, κύλησε σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα και δεν αποκλείεται σε ορισμένα θέματα του νομοσχεδίου -όχι πάντως στις βασικές του αρχές- να υπάρξουν φραστικές βελτιώσεις.

No comments: