Wednesday, November 3, 2010

Βραβεύσεις και auteurs χωρίς μπουφάν

  • Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ 23ου ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • Δέκα βραδιές με περίπου 100 ταινίες που ανιχνεύουν τις νέες τάσεις στο παγκόσμιο σινεμά ή ξαναφέρνουν στις αίθουσες διαμάντια από το παρελθόν.
Ο Οτάρ Ιοσελιάνι μετά τη βράβευσή του από τον Θ. Αγγελόπουλο, έχοντας δίπλα τον Ν.Φ. Μικελίδη
Αυτή ήταν η διαδρομή του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που έφτασε την Κυριακή στη λήξη του. Τον κινηματογραφικό επίλογο έβαλε φέτος η νέα ταινία της Σοφία Κόπολα, «Κάπου», που έφυγε από το πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας με το Χρυσό Λιοντάρι.
Κάθε βραδιά λήξης, όμως, δεν είναι μόνο κινηματογραφικό γεγονός, αλλά και αφορμή για βραβεύσεις και συναντήσεις σκηνοθετών, ακόμα και επί σκηνής. Οπως αυτή του Γεωργιανού σκηνοθέτη Οτάρ Ιοσελιάνι, που με αφορμή την προβολή της τελευταίας του ταινίας, «Chantrapas» -με θέμα τη λογοκρισία- ήρθε στην Αθήνα και παρέλαβε το τιμητικό βραβείο του Πανοράματος από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Ο βραβευμένος ήταν ήδη στη σκηνή και περίμενε τον Αγγελόπουλο, που εμφανίστηκε τελευταία στιγμή και περπατούσε χωρίς να βιάζεται προς τη σκηνή. Μόλις την πλησίασε, έβγαλε το μπουφάν για να μείνει με το σακάκι του. Ο Ιοσελιάνι, αυτός ο λεπτά ειρωνικός και χιουμοριστικός σκηνοθέτης, πέταξε αμέσως το μπουφάν του για να βρεθεί στο... ίδιο επίπεδο. Ακολούθησε μια ζεστή αγκαλιά.
Ο άλλος μεγάλος καλεσμένος του «Πανοράματος», ο Πολωνός Γιέρζι Σκολιμόφσκι, παρέλαβε το βραβείο του από τον Τηλέμαχο Χυτήρη. Χωρίς να αποχωριστεί τα μαύρα του γυαλιά, αρκέστηκε σε ένα «ευχαριστώ». Ο Βίνσεντ Γκάλο, πάντως, ως ήρωας της ταινίας του, «Essential killing», δεν είναι καν λακωνικός. Δεν μιλάει καθόλου. Προσπαθεί μέσα στη φύση να επιβιώσει έχοντας τη CIA στο κατόπι του.
Τιμήθηκαν ακόμα με βραβεία ο Γιάννης Δαλιανίδης (το παρέλαβε η Καίτη Ιμπροχώρη), ο Θανάσης Βέγγος (το βραβείο παρέλαβε το έτερον, κινηματογραφικό του ήμισυ, ο Ντίνος Κατσουρίδης), η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Νίκος Καβουκίδης.
Το βραβείο κοινού δόθηκε στο «Κάποιες άλλες ιστορίες», που σκηνοθέτησαν πέντε γυναίκες από χώρες της πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με θέμα την εγκυμοσύνη. Η FIPRESCI ξεχώρισε το «Les Petits Ruisseaux» του Πασκάλ Ραμπατέ. Το Βραβείο του Πανοράματος κέρδισε ομόφωνα η γερμανική «Die Fremde» της Φέο Αλαντάγκ, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στο «L' uomo che verra» του Τζόρτζιο Ντιρίτι.
Το «παρών» στην τελετή έδωσαν οι Μαρία Δαμανάκη, Αννα Νταλάρα, Σεραφείμ Φυντανίδης, Νίκος Περάκης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Λάκης Παπαστάθης, Γιάννης Οικονομίδης, Διονύσης Φωτόπουλος, Θανάσης Βαλτινός, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας, Μηνάς Χατζησάββας. Κι αν η παρουσία σε μια τελετή λήξης υποδηλώνει σινεφιλικό ενδιαφέρον, τότε ανακαλύψαμε ότι το έχουν και άνθρωποι από άλλους χώρους, όπως ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο διευθυντής προγράμματος του ΑΝΤ1 Γιάννης Λάτσιος και η τραγουδίστρια Νατάσα Θεοδωρίδου.
  • Η τελετή έληξε με την υπόσχεση του επόμενου κινηματογραφικού ραντεβού που έδωσε η ψυχή του Πανοράματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

No comments: