Friday, November 19, 2010

Ο κινηματογράφος δεν είναι εμπόρευμα!


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 24/11, κατά του αντιδραστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο, καλούν η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» και το σωματείο σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους «μικρό»
Την αντίθεσή τους στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο θα διατρανώσουν οι σκηνοθέτες που αρνούνται να μετατραπούν σε υπάλληλους - διεκπεραιωτές της οπτικοακουστικής αγοράς, την ερχόμενη Τετάρτη, 24/11, 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού στην οδό Μπουμπουλίνας.
«Σε μια εποχή που κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μαζί με ΕΕ, ΔΝΤ με την σύμφωνη γνώμη ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. ξεθεμελιώνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση, που η συντριπτική πλειοψηφία των σκηνοθετών αδυνατεί να δημιουργήσει, να διανείμει το κινηματογραφικό της έργο και να επιβιώσει μέσα από την ίδια του την τέχνη, θεωρούμε ότι όλο και περισσότεροι δημιουργοί πρέπει να πάρουν θέση στον αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχεται η τέχνη του κινηματογράφου από τις δυνάμεις της "αγοράς", οποιονδήποτε "μανδύα" και αν φέρουν. Να πάρουν θέση ενάντια στον νόμο για τον κινηματογράφο που "θεσμοθετεί" η Κυβέρνηση» σημειώνει η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) στο κάλεσμά της στη συγκέντρωση.
Προσθέτουν, ότι με το «"νέο" νόμο η τέχνη με κυνικότητα περιγράφεται ως προϊόν προς πώληση, εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματιών. Ετσι μετά τον έλεγχο των μέσων παραγωγής και διανομής, μετά την εμπορευματοποίηση του κινηματογραφικού έργου, μετά την προσπάθεια ενσωμάτωσης των δημιουργών μέσα από το προηγούμενο νομικό καθεστώς, τώρα προχωράνε στον ολοκληρωτικό έλεγχο των δημιουργών και συντελεστών της κινηματογραφικής ταινίας. Αυτός ο νόμος δεν παίρνει διορθώσεις.
Πρέπει να αποσυρθεί. Η νέα γενιά κινηματογραφιστών πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα παζαρέματα και στις συντεχνιακές λογικές που περιορίζουν την κριτική για το νομοσχέδιο στο θέμα της εκπροσώπησης στο ΕΚΚ, δεν πρέπει να παρασυρθεί από την αυταπάτη ότι η "αγορά" θα τους "λύσει" τα προβλήματα, ότι η επαφή και η συμπόρευση με τους παράγοντες της αγοράς στο χώρο του κινηματογράφου και των τεχνών θα τους επιτρέψει και θα τους ωθήσει να δημιουργήσουν αληθινή τέχνη. Η "αγορά" είναι που θα τους μετατρέψει σε υπαλλήλους των πολυεθνικών του οπτικοακουστικού τομέα τσακίζοντας το καλλιτεχνικό τους όραμα, εκτρέποντας την τέχνη από την κοινωνική της αποστολή, που είναι να συντελεί στην αισθητική, πνευματική, ηθική αφύπνιση και ανύψωση του λαού».
Το σωματείο των σκηνοθετών μικρού μήκους ταινίας «μικρό», καλώντας επίσης στη συγκέντρωση, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο στέλνει «στο εκτελεστικό απόσπασμα την καλλιτεχνική δημιουργία». Θέτει νέους όρους για την δημιουργία μιας ταινίας, «όπου κατά τις επιταγές των μελοπαραγωγών του χώρου οι ταινίες θα πρέπει να είναι... "ανταποδοτικές"! Με τον χυδαίο αυτό όρο η μικρού μήκους, που και από την φύση της δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά, σε μάκρος χρόνου εξαφανίζεται (...) Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως και στο νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, οι αναφορές που γίνονται για την μικρού μήκους έχουν να κάνουν μόνο... με την διάρκειά της!».
Η «ΔΕΣ» και το «μικρό» καλούν ηθοποιούς, σεναριογράφους, μουσικοσυνθέτες, τεχνικούς, κινηματογραφικές λέσχες, σπουδαστές να απαιτήσουν:
- Τη δημιουργία δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου.
- Την ανάπτυξη δημόσιου εθνικού δικτύου διανομής.
- Την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας από το επίπεδο της σχολικής αισθητικής αγωγής έως την ίδρυση Ανώτατων Σχολών κινηματογράφο.
- Τον αναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση του θεσμού των Φεστιβάλ.
- Τη γενναία οικονομική στήριξη, και τη διευρυμένη αξιοποίηση της εγχώριας κινηματογραφικής δημιουργίας και την αύξηση των κρατικών πόρων για τον πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού για μια πραγματική λαϊκή πολιτιστική ανάπτυξη με στόχο την πνευματική ανάταση και όχι το κέρδος.
- Διατήρηση και καταβολή ολόκληρου του 1,5% από τα έσοδα των ιδιωτικών καναλιών στο ΕΚΚ, το οποίο θα έχει και την ευθύνη της κατανομής του στις ταινίες που το ίδιο θα χρηματοδοτεί καθώς και την επέκταση του 1,5% στον τομέα της μικρού μήκους ταινίας.
- Επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της μικρού μήκους ταινίας και της κρατικής τηλεόρασης (ζώνες προβολών, δικαιώματα δημιουργών).
- Προώθηση της ταινίας μικρού μήκους.
  • ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010

No comments: