Thursday, November 11, 2010

Το «Νησί» του 1958, που οδήγησε στο κλείσιμο της Σπιναλόγκας

Γυρισμένη σε αυθεντικούς χώρους του νησιού Σπιναλόγκα, η παραγωγής 1958 ταινία «Σπιναλόγκα: Το νησί της σιωπής» της Λίλας Κουρκουλάκου υπήρξε μια ιστορικής σημασίας ταινία (σημειωτέον, το όνομα του νησιού στον τίτλο προστέθηκε σήμερα). Μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού γιατρών (Νίνα Σγουρίδου, Γιώργος Καμπανέλλης) το φιλμ καταγράφει τη ζωή στο νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, θέμα που προσφάτως επανήλθε στην επικαιρότητα χάρη στην επιτυχημένη σειρά του Μega «Το Νησί»- αλλά και στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Βικτόρια Χίσλοπ στο οποίο βασίστηκε.

Μερικές εικόνες της Κουρκουλάκου, κυρίως τα πρόσωπα και οι εκφράσεις τους, χαράσσονται στη μνήμη, όμως σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η ταινία δεν ξεφεύγει καθόλου από τη γενική εικόνα και τη σεναριακή ευκολία των μελοδραμάτων εκείνης της εποχής. Για παράδειγμα, ο γιατρός είναι επίσης πρώην λεπρός. Και το αντιλαμβάνεται όταν ο δάσκαλος του νησιού ( Ορέστης Μακρής ) του λέει μια ιστορία για ένα λεπρό παιδί- που τελικά δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον γιατρό.

Η ιστορική αξία της ταινίας ξεκινά από την προβολή της στο τότε Φεστιβάλ Βενετίας. Το φιλμ έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στο νησί με αποτέλεσμα να σταθεί αφορμή για το κλείσιμο του λεπροκομείου της Σπιναλόγκας και οι ελάχιστοι εναπομείναντες πρώην λεπροί να μεταφερθούν στο τότε Νοσοκομείο Λοιμωδών, της Αγίας Βαρβάρας.

No comments: