Monday, November 1, 2010

Καλώς τον κακό

Ο 37χρονος, γεννημένος στην Ατλάντα της Τζόρτζια, Στίβεν Ντορφ είναι σήμερα από τους πιο αξιόλογους, νεότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Σύντομα θα τον δούμε στη μυθολογική περιπέτεια «Αθάνατοι», γύρω από τον αγώνα του Θησέα εναντίον των Τιτάνων.
Ο Στίβεν Ντορφ στο ρόλο του Τζόνι Μάρκο, ενός κακομαθημένου ροκ σταρ που αλλάζει όταν γνωρίζει την κόρη του.  
Ο Στίβεν Ντορφ στο ρόλο του Τζόνι Μάρκο, ενός κακομαθημένου ροκ σταρ που αλλάζει όταν γνωρίζει την κόρη του.  

Αυτή την εβδομάδα όμως θα τον δούμε στο «Somewhere» της Σοφίας Κόπολα, που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας και με το οποίο κλείνει απόψε το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Ο Ντορφ υποδύεται τον βασικό ήρωα, Τζόνι Μάρκο, έναν κακομαθημένο σταρ, που ζει με ποτό, ναρκωτικά και περιστασιακό σεξ, μέχρι που η συνάντηση με την 11χρονη κόρη του τον αναγκάζει να επανεξετάσει τη ζωή του.
- Σε μια άλλη ζωή, θα μπορούσατε να είστε ο Τζόνι Μάρκο;
«Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με το χαρακτήρα μου. Γυρίζω ταινίες σ' όλη μου τη ζωή, γνωρίζω καλά το Χόλιγουντ. Ο Μάρκο έγινε σούπερσταρ, αλλά δεν ξέρει τι θέλει. Εγώ τον έβλεπα πάντα ως ροκσταρ πατέρα. Πηγαίνει αργά στο πάρτι γενεθλίων, αλλά φτάνει μ' ένα μεγάλο δώρο. Αυτή στενοχωριέται που δεν ήταν εκεί από την αρχή, αλλά τον αγαπά γιατί είναι μπαμπάς της».
- Η ταινία μάς δίνει και μια εικόνα του Χόλιγουντ...
«Ναι, αλλά δεν είναι το κύριο θέμα της. Για μένα είναι για έναν νεαρό, στην πραγματικότητα, ανώριμο πατέρα, που προσπαθεί να γίνει άντρας. Θ' αλλάξει σίγουρα ζωή και μπορεί και να γίνει έξοχος πατέρας. Αυτό θα τον κάνει και καλύτερο άνθρωπο. Προσπάθησα να δείξω με λεπτότητα τη μεταστροφή του».
- Εχετε συναντήσει ανθρώπους σαν τον Τζόνι Μάρκο;
«Οχι ακριβώς. Είναι ένα μείγμα από εκείνους που συνάντησε η Σοφία αλλά και από ιστορίες που άκουγε από τον μπαμπά της και φίλους τους. Αλλά μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω τη μοναξιά του. Δεν ενδιαφέρεται για το ποια ταινία του προσφέρουν. Δεν τον ενδιαφέρει το σενάριο. Στο Χόλιγουντ, όπου ζει, όλα έχουν σχέση με το σόου. Στη Νέα Υόρκη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μοιάζει με ευρωπαϊκή πόλη. Μισώ το Χόλιγουντ. Γι' αυτό και μου άρεσε αυτή η ταινία».
  • Και πορνοστάρ
- Ηταν δύσκολος για σας ο ρόλος;
«Πολύ. Πρώτη φορά ήμουν σχεδόν σε κάθε πλάνο της ταινίας. Και η οικογένειά μου μου έλεγε: πότε επιτέλους θα παίξεις και ρόλο καλού, αντί κακού; Αλλά δεν εξαρτιόταν από μένα, γιατί όλοι μέχρι τότε μου πρόσφεραν τέτοιους ρόλους. Είχα ξεκινήσει πολύ νέος και δεχόμουν οτιδήποτε. Ολα άρχισαν να αλλάζουν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Ολιβερ Στόουν με φώναξε για να παίξω στο "World Trade Center". Παλιότερα είχα παίξει ακόμη και τον ρόλο γυναίκας ("Ι shot Andy Warhol"). Αλλά, όταν έπαιξα τον κακό στο "Blade", άρχισαν να μου προσφέρουν τέτοιους ρόλους».
- Τώρα όμως θα παίξετε και τον πορνοστάρ...
«Ναι, στο "Born to be a star". Ηθελα πάντα να παίξω σε κωμωδία. Σατιρίζει τη βιομηχανία του πορνό. Ο ήρωας είναι ένας νεαρός που βλέπει κρυφά στο υπόγειο του σπιτιού του τέτοιες ταινίες και ξαφνικά ανακαλύπτει πως σε μια απ' αυτές πρωταγωνιστές ήταν οι γονείς του! Ανεβαίνει πάνω και τους αναγγέλλει: "Μαμά... μπαμπά... τώρα ξέρω τι θα γίνω. Θα γίνω ηθοποιός...". Και γίνεται πορνοστάρ». *

No comments: