Tuesday, November 16, 2010

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ρομέρ


Εκτενές αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ, που «έφυγε» από τη ζωή τον περασμένο Γενάρη, παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (σ.σ. η οποία δεν αναφέρεται καν στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον κινηματογράφο...) από 18 - 24/11 στον όμορφο χώρο της στον πρώην κινηματογράφο «Λαΐς» (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, μετρό Κεραμεικός).

Θα προβληθούν 16 μεγάλου και 5 μικρού μήκους ταινίες, τις οποίες ο Ρομέρ γύρισε από το 1951 μέχρι και το 2004. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με αφορμή το έργο του δημιουργού με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της Κατερίνας Διδασκάλου, πρωταγωνίστριας στην προτελευταία του ταινία «Τριπλός Πράκτορας» (2004), η προβολή της οποίας θα ακολουθήσει αμέσως μετά (22/11, 8 μ.μ.).

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος, συνιδρυτής του Νέου Κύματος, σπουδαίος κριτικός του θρυλικού περιοδικού «Cahiers du Cinema» (σ.σ. «Καγιέ ντε Σινεμά») ο Ρομέρ ξεκίνησε ως καθηγητής λογοτεχνίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γύρισε συνολικά 24 ταινίες μεγάλου μήκους, εκπαιδευτικά προγράμματα για την τηλεόραση, ταινίες μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ.
Τη δεκαετία του '50 γνωρίστηκε με τους Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Φρανσουά Τριφό, Κλωντ Σαμπρόλ και Ζακ Ριβέτ, μετέπειτα συντρόφους του στη «Nouvelle Vague» (σ.σ. «Νουβέλ Βαγκ», σημαντικό καλλιτεχνικό ρεύμα στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό κινηματογράφο) και κριτικούς κινηματογράφου στα «Cahiers du Cinema», του οποίου ανέλαβε την αρχισυνταξία από το 1957 έως το 1963. Καθιερώθηκε για τη λιτή σκηνοθεσία του, το στοιχειώδες μοντάζ, τη στατική κάμερα και την έλλειψη μουσικής επένδυσης. Δεν τον ενδιέφερε τόσο η πλοκή των ταινιών, όσο η ανάλυση των χαρακτήρων των ηρώων του, των κινήτρων και των επιθυμιών τους.

Το 2007 παρουσίασε την τελευταία του ταινία «Οι έρωτες της Αστρέ και του Σελαντόν». «Τώρα νομίζω ότι μπορώ να συνταξιοδοτηθώ», είχε πει τότε. Ο Ερίκ Ρομέρ πέθανε στο Παρίσι στις 11 Γενάρη 2010 στα 89 του.

No comments: