Wednesday, August 27, 2008

Σήμα εκκίνησης με Kοέν στο κόκκινο χαλί

Με Τζορτζ Κλούνι και Μπραντ Πιτ ξεκινά απόψε το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βενετία

H Βενετία ετοιμάζει φέτος φεστιβαλική «ρελάνς» προς τη Ρώμη; Χμ! Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα αιχμή του δόρατος, εφόσον, φυσικά, καταλήξουμε πως υπάρχει… δόρυ, για το Φεστιβάλ που ξεκινάει απόψε.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008 κι η αυλαία του αρχαιότερου κινηματογραφικού Φεστιβάλ του κόσμου υψώνεται. Μαζί με την αυλαία, σηκώνονται και πανιά.
Σαλπάρει το Φεστιβάλ στην 65η διοργάνωσή του προς άλλα πελάγη; Ή μήπως είναι κανονική η φετινή διοργάνωση που στρέφεται στα ιταλικά φιλμ επειδή πράγματι τα αμερικάνικα δεν ήταν έτοιμα λόγω της πολύμηνης απεργίας των σεναριογράφων το χειμώνα που μας πέρασε; Πάντως η Βενετία έχει πολλές φορές αλλάξει ρότα εξ ου και 65η διοργάνωση με έτος γέννησης το 1932.
Δεν ξαφνιάζει κανέναν η αλλαγή πορείας. Εχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, τη χαρακτηρίζει, είναι ίσως και στο DNA της («στο αίμα της», λέγαμε παλιότερα). Πάντως, όλα μπορεί να είναι απόλυτα νορμάλ και να μην έχει να κάνει με το πολιτικό η μη έντονη αμερικάνικη παρουσία, παρά καθαρά με το ημερομηνιακό.

  • Οσκαρικές σχέσεις

Το Φεστιβάλ Βενετίας όλα αυτά τα τελευταία 25 περίπου χρόνια έχει συσταθεί χάρη στη χολιγουντιανή παρουσία και μάλιστα θεωρείται το κατεξοχήν Φεστιβάλ της Ευρώπης και εκ των τριών μεγάλων, όπου καταφθάνουν τα Oscar hopefuls. Οι αμερικάνικες ταινίες που ξημεροβραδιάζονται στη Βενετία και φέρνουν τους σταρ τους σε γκλαμουράτες πασαρέλες (εδώ παρεμβαίνει και το ιταλικό γούστο που είναι μοναδικό στον πλανήτη) καταλήγουν στις πεντάδες των μεγάλων κατηγοριών για τα βραβεία της κινηματογραφικής Ακαδημίας του Λος Αντζελες. Αυτά έχουν δώσει υψηλό τόνο στη Βενετία. Οπότε, τι θα γίνει φέτος με την αμερικανική, αν όχι απουσία, πάντως μη έντονη παρουσία;

  • Λαμπρή πρεμιέρα με Κοέν

Πάντως το αποψινό ξεκίνημα είναι υπερ-γκλάμουρ και γεμάτο υπογραφές ώστε να έχει καλλιτεχνική βάση. Το «Burn after reading» θα δεξιωθεί στη Sala Grande τους καλεσμένους της εκκίνησης και αναμένεται να συγκεντρώσει πλήθος fan έξω από τη σάλα. Δημιουργοί του είναι οι αδελφοί Κοέν, που έρχονται με τον οσκαρικό θρίαμβο του «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» και πρωταγωνιστές που θα δώσουν το παρών οι υπέρλαμπροι Τζορτζ Κλούνι και Μπραντ Πιτ, σταθεροί επισκέπτες του βενετσιάνικου Λίντο, που τους αγαπούν ιδιαίτερα οι Ιταλοί. Ο Μπραντ Πιτ ήταν ο περσινός νικητής του Κυπέλλου Βόλπι για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία στο «Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από το δειλό Ρόμπερτ Φορντ» ενώ ο Κλούνι έχει ημι-πολιτογραφηθεί Ιταλός, με τακτικές επισκέψεις σε διάφορες πόλεις, μόνιμη σχεδόν παρουσία στα ιταλικά κινηματογραφικά Φεστιβάλ και με αγορά σπιτιού στο Κόμο, στη βόρεια πλευρά της χώρας, όπου περνάει τον καιρό του όταν δεν εργάζεται. Μπορεί και να ήρθε κατευθείαν κι από το σπίτι του…

Συνοδοί τους από την ταινία θα είναι η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ, η Τίλντα Σουίντον και ο Τζον Μάλκοβιτς. Από αύριο είναι που θα αρχίσει να διαφαίνεται η πραγματική κλίση και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τη Βενετία η «χλιαρή» αμερικανική παρουσία.
Διότι εδώ έχουμε γράψει πως έχει τεθεί ένα άλλο θέμα, εντός Ιταλίας, που ξεκινά από τον αντιαμερικανισμό της ιταλικής Ακρας Δεξιάς κι ένα πνεύμα που καλλιεργείται χρόνια και θέλει την Ιταλία στραμμένη στον εαυτό της μολονότι οι Ιταλοί αγαπούν τους αστέρες του Χόλιγουντ. Ο καινούργιος δήμαρχος της Ρώμης, που χρεώνεται ως ακροδεξιός, λόγω παρελθόντος, ο Τζιάνι Αλεμάνο, έχει ζητήσει από το ανταγωνιστικό προς τη Βενετία Φεστιβάλ της Αιώνιας Πόλης να πάψει να λειτουργεί σαν πασαρέλα των χολιγουντιανών αστέρων και να γίνει φεστιβάλ ιταλικού κινηματογράφου.
Στις 22 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ της Ρώμης, θα ξέρουμε πόσο έκανε πράξη τις δηλώσεις του κι ο ίδιος ο δήμαρχος. Εκείνο που βλέπουμε (άλλο «βλέπουμε», άλλο «ξέρουμε») είναι πως η Βενετία, λόγω αμερικάνικης απουσίας, έστρεψε φέτος το ενδιαφέρον της στο ιταλικό σινεμά, επιλέγοντας τέσσερις ιταλικές στο διαγωνιστικό πρόγραμμα και πλήθος άλλες στα παράλληλα προγράμματα. Από τα ιταλικά, φαβορί θεωρείται το «Un giorno perfetto» του Τούρκου της Ιταλίας, Φερζάν Οζπέτεκ.
Να δούμε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που είναι και πρόεδρός μας στην EFA, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ο Βιμ Βέντερς, προς τα πού θα θελήσει να οδηγήσει τα αποτελέσματα. Μαζί του στην επιτροπή, μεταξύ άλλων, κι η Βαλέρια Γκολίνο, που θα έπαιζε στην ταινία του Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» αλλά λόγω ημερομηνιών την αντικατέστησε η Ιρέν Ζακόμπ. Τώρα είναι η Βαλέρια στη Βενετία και η ταινία εκτός, πάλι «λόγω ημερομηνιών».

ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Mέλος της EFA (Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κιν/γράφου)

Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 27-08-2008

No comments: