Thursday, August 28, 2008

Δεν θα ξαναπαίξω άλλους ηλίθιους στην οθόνη...

O Ισραηλινός συνάδελφος που συναντήσαμε στο αεροδρόμιο της Ρώμης το μεσημέρι της Τρίτης, πριν πάρουμε την πτήση για τη Βενετία, σωστά φαίνεται να το μυρίστηκε. Θα λείπει αρκετός δημοσιογραφικός κόσμος από το φετινό φεστιβάλ, προέβλεψε, ελέω της απουσίας μεγάλων χολιγουντιανών ονομάτων.

Ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ χάρισαν λάμψη στο Λίντο, δίνοντας μία συνέντευξη Τύπου για το  Καυτό απόρρητο  που άνοιξε την 65η Μόστρα
Ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ χάρισαν λάμψη στο Λίντο, δίνοντας μία συνέντευξη Τύπου για το "Καυτό απόρρητο" που άνοιξε την 65η Μόστρα

Πράγματι, Τρίτη βράδυ, παραμονή της έναρξης, τα εστιατόρια του Λίντο δεν είχαν την οχλαγωγία των προηγούμενων χρόνων, κι ας διεξήχθη προεόρτια φιλανθρωπική εκδήλωση στους χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου Cippriani για το Νταρφούρ, με παρουσιαστές τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ (ο οποίος ήρθε στη Βενετία με τον υιοθετημένο γιο του Μάντοκ, αλλά χωρίς την Αντζελίνα, που έμεινε να τον περιμένει στο σπίτι τους στη νότια Γαλλία με τα υπόλοιπα παιδιά), πρωταγωνιστές της νέας ταινίας των αδελφών Κοέν, «Καυτό απόρρητο». Ομως και χθες, πρώτη μέρα του φεστιβάλ, που προβλήθηκε το φιλμ ως εκτός συναγωνισμού έναρξη, μέτρια ήταν η κίνηση στους χώρους της διοργάνωσης.

Η κουβέντα στο αεροδρόμιο συνεχίστηκε στο Λίντο με άλλους ξένους συναδέλφους, που επιβεβαίωσαν την αισθητή πτώση στην κίνηση των επαγγελματιών.

Οντως, πολλοί ρεπόρτερ, κυρίως φριλάνσερς, είπαν πάσο στο 65ο Φεστιβάλ μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στα τέλη του Ιουλίου, όταν διαπίστωσαν πως ο ένας και μόνος «κράχτης» της Μόστρας θα ήταν η (ήδη από καιρό ανακοινωμένη) ταινία των Κοέν, κι έμαθαν μάλιστα αργότερα πως οι Κλούνεϊ και Πιτ δεν θα μιλούσαν στους δημοσιογράφους παρά μόνο σε μια ημίωρη συνέντευξη Τύπου.

Μηδενιστικό χιούμορ

Οπως και έγινε. Ενα μισάωρο και... γεια σας. Σε μία πρες κόμφερανς μάλλον υποτονική, αντίθετα με το ίδιο το απολαυστικό στο μηδενιστικό του χιούμορ φιλμ, όπου δύο υπάλληλοι γυμναστηρίου κι ένας κατά συρροήν... μοιχός, όλοι τους γκαφατζήδες μέχρι ηλιθιότητας, μπλέκουν σε ένα ξεκαρδιστικό... μπέρδεμα, με μήλον της Εριδος το απόρρητο CD ενός πρώην πράκτορα της CIA (θα το δούμε στις ελληνικές αίθουσες στα τέλη του Σεπτέμβρη).

Οι Κλούνεϊ και Πιτ βρέθηκαν αναγκασμένοι να απαντούν μονολεκτικά ή γνέφοντας σε ανόητες ερωτήσεις ταμπλόιντ (τύπου «πότε θα παντρευτείτε και θα κάνετε παιδιά;», ή «τώρα που έχετε συνολικά 3 παιδιά τι σκοπεύετε να κάνετε;»), ευτυχώς όμως με καλή επαγγελματική διάθεση. Η αναφορά της Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, μίας εκ των πρωταγωνιστριών της ταινίας και συζύγου του Τζόελ Κοέν, στον ερμηνευτικό αυτοσχεδιασμό στα έργα των Κοέν («αν επιχειρήσεις να αυτοσχεδιάσεις, το φιλμ θα πάει αλλά κι αυτό δεν επιτρέπεται») ήταν από τα λιγοστά ενδιαφέροντα σημεία της συνέντευξης Τύπου, ενώ τη συνολική ανία έσπαγαν πού και πού τα καλαμπούρια εντός της διάσημης παρέας: «Δεν θα ξαναπαίξω άλλους ηλιθίους στην οθόνη» είπε ο Κλούνεϊ. «Τότε δεν πρόκειται να ξαναπαίξεις σε ταινία μας» του ανταπέδωσαν οι οσκαρούχοι Κοέν του «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους».

Από σταρ, αυτά μέχρι στιγμής, και δεν βλέπουμε να καλυτερεύει μέχρι το πέρας της διοργάνωσης . Λοιπόν, γιατί τέτοια φτώχεια στο γκλάμουρ της φετινής Μόστρα;

Ο Μάρκο Μίλερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, την αποδίδει στην απεργία των σεναριογράφων τον περασμένο χειμώνα, . Ωστόσο, από άλλη πηγή (έναν Αμερικανό συνάδελφο από την Ενωση Τύπου του Χόλιγουντ) μάθαμε πως πολλοί Αμερικανοί παραγωγοί «κλώτσησαν» στο χαράτσι που τους έβαλε φέτος ο Μίλερ - ζήτησε 1 εκατομμύριο δολάρια κόστος συμμετοχής από το κάθε φιλμ, ποσό εξωφρενικό για τους επαγγελματίες της έτερης πλευράς του Ατλαντικού σε μια εποχή πυρακτωμένης ακρίβειας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 28/08/2008

No comments: