Wednesday, August 27, 2008

«Καυτή» πρεμιέρα στο Παλάτι

Οι Χρυσοί Λέοντες είναι στη θέση τους, το ίδιο και το κόκκινο χαλί. Ολα είναι έτοιμα για να υποδεχτεί σήμερα το Λίντο τον Τζόελ και τον Ιθαν Κοέν, καθώς και τους Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ που θα είναι παρόντες στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας τους «Καυτό απόρρητο» στο «Παλάτι του Σινεμά» στις 7 μ.μ. Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που επιμελήθηκε για τέταρτη χρονιά ο διευθυντής του Μάρκο Μίλερ, ξεκινά με την κομεντί των Κοέν (προβάλλεται εκτός διαγωνιστικού προγράμματος) και έχει για οικοδέσποινα τη Ρωσίδα ηθοποιό Ξένια Ράπαπορτ.

«Καυτή» πρεμιέρα στο Παλάτι

Μόνο που τα «καυτά» ονόματα της ημέρας δεν είναι ενδεικτικά της παρέλασης αστέρων κατά τις επόμενες μέρες.

«Καυτή» πρεμιέρα στο Παλάτι

Το Χόλιγουντ έχει περιορισμένη παρουσία φέτος εξαιτίας της απεργίας των σεναριογράφων που έβαλε φρένο σε πολλές ταινίες, ενώ το διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ δίνει προβάδισμα στην ευρωπαϊκή παραγωγή ευνοώντας το... σπίτι του (η Ιταλία διαγωνίζεται με 4 ταινίες) και τη Γαλλία (οι Γάλλοι εκπροσωπούνται με 3 καθαρόαιμες γαλλικές ταινίες, καθώς και ακόμη 3 διεθνείς, στις οποίες συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί).

Η ασιατική παραγωγή εκπροσωπείται από τρία ιαπωνικά φιλμ, σε μια δυνατή συμμαχία μεταξύ των Χαγιάο Μιγιαζάκι («Ο Πόνιο στον γκρεμό δίπλα στη θάλασσα»), Τακέσι Κιτάνο («Αchilles and the tortoise») και Οσίι Μαμόρου («Τhe sky crawlers»).

Απουσία παίρνει η Ελλάδα, μια και καμία ελληνική ταινία δεν φιγουράρει σε κάποιο τμήμα της διοργάνωσης.

Εως τις 6 Σεπτεμβρίου, που θα πέσει η αυλαία του φεστιβάλ, η Μόστρα θα αρκεστεί σε 4 ταινίες από τις ΗΠΑ που θα φέρουν στη γιορτή της σταρ και σκηνοθέτες, περιορισμένου ωστόσο βεληνεκούς.

Για παράδειγμα αναμένουμε με ενδιαφέρον το αθλητικό δράμα «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι, αλλά οι Μίκι Ρουρκ, Μαρίσα Τομέι και Εβαν Ρέιτσελ Γουντ δεν αποτελούν μεγάλα ονόματα.

Το ίδιο συμβαίνει και με το τοποθετημένο στο Ιράκ πολεμικό δράμα «Ηurt locker» της Κάθριν Μπίγκελοου, όπου πρωταγωνιστούν οι Ρέιφ Φάινς, Γκάι Πιρς και Ντέιβιντ Μορς, καθώς και με το οικογενειακό δράμα «Η Ρέιτσελ παντρεύεται» του Τζόναθαν Ντέμι, με τους Αν Χάθαγουεϊ, Ντέμπρα Γουίνγκερ και Ρόζμαρι Ντιούιτ. Περισσότερο γκλάμουρ θα φέρει μάλλον το «Φλεγόμενο λιβάδι» του Γκιγιέρμο Αριάγκα, με τις Κιμ Μπάσιντζερ και Σαρλίζ Θέρον να υποδύονται μητέρα και κόρη (ακούγεται πως προπορεύεται στην κούρσα για τον Χρυσό Λέοντα), ενώ μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των πάλαι ποτέ πρωταγωνιστών των ερωτικών «9 1/2 εβδομάδων», Μίκι Ρουρκ και Κιμ Μπάσιντζερ, θα δώσει σίγουρα κάτι ξεχωριστό στους διψασμένους φωτογράφους και ρεπόρτερ... Την αμερικανική παραγωγή εκπροσωπεί και το ανεξάρτητο «Βέγκας: Βασισμένο σε αληθινή ιστορία» του ιρανικής καταγωγής Αμίρ Ναντέρι.
Λάμψη με την παρουσία της θα δώσει στη Βενετία και η Νάταλι Πόρτμαν που θα παρουσιάσει ως σκηνοθέτης στο τμήμα των μικρομηκάδων την πρώτη ταινία της μικρού μήκους με τίτλο «Εve». Την ευθύνη της απονομής των μεγάλων βραβείων της διοργάνωσης έχει ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς, που προεδρεύει της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος.

ΙΤΑΛΙΚΑ... ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Το ιταλικό σινεμά έχει την τιμητική του στη φετινή Μόστρα, καθώς 30 αποκατεστημένες ταινίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα «Εκείνα τα φαντάσματα: το ιταλικό σινεμά ανακαλύπτεται ξανά (1946-1975)» και συνολικά 20 ολοκαίνουργιες θα παρουσιαστούν στο σύνολο του προγράμματος. Ο σκηνοθέτης Ερμάνο Ολμι θα παραλάβει το τιμητικό αγαλματίδιο του φεστιβάλ από τον Αντριάνο Τσελεντάνο.

Γράφει η Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 27-08-2008

No comments: