Thursday, August 28, 2008

Παιχνίδια με την απόρριψη της «Σκόνης του χρόνου»

Από την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Βενετίας απορρίφθηκε η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου ισχυρίζεται τώρα ο πρόεδρός της. «Ήταν πρόβλημα ημερομηνιών», αντιτείνει ο σκηνοθέτης.
Στενάχωρο όταν πρόκειται για έναν Αγγελόπουλο, αλλά αληθινό. Ο Μάρκο Μίλερ- ο διευθυντής της κινηματογραφικής Μόστρας της Βενετίας- διαψεύδει, πλαγίως, τον Αγγελόπουλο που πριν από έναν μήνα άφηνε να διαρρεύσει πως η νέα ταινία του «Η σκόνη του χρόνου» δεν συμπεριλήφθηκε στο φεστιβάλ επειδή ο Μίλερ δεν του έδινε μια καλή ημερομηνία ώστε να μπορεί να παρευρεθεί και ο πρωταγωνιστής του Γουίλεμ Νταφό. Σύμφωνα με τον Μίλερ, η ταινία απορρίφθηκε από την επιτροπή εκλεκτόρων! Τι κι αν ο Βιμ Βέντερς έλεγε: «Αποφάσισα να δείξω στους μαθητές μου μερικές παλιές και αργές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Περίμενα κατεβασμένα μούτρα και μουρμούρα, Κι όμως ενθουσιάστηκαν και σχεδόν όλοι ήθελαν να κάνουν ταινίες με αργούς ρυθμούς και με μονοπλάνα, σαν αυτές του Τεό». Έπειτα από ερώτηση απ΄ ευθείας στον Μάρκο Μίλερ, μετά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ, η στιχομυθία είχε ως εξής:
  • Κύριε Μίλερ, γιατί η ταινία του Αγγελόπουλου δεν είναι στη Μόστρα;
«Επειδή ήθελε η ταινία του να προβληθεί στο διαγωνιστικό πρόγραμμα» (επακριβώς «Ηe wanted to be on competition»).
  • Και γιατί δεν είναι στο competition;
(Με χαμόγελο όλο σημασία): «Ρωτήστε την επιτροπή» (εννοώντας προφανώς την επιτροπή που διαλέγει τις ταινίες, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο ίδιος φυσικά). Αν το γεγονός είναι αληθινό, τότε καταρρίπτεται ο ισχυρισμός πως ο Έλληνας σκηνοθέτης ήθελε να συμμετέχει εκτός διαγωνιστικού προγράμματος και πως επειδή ο Μίλερ δεν του έδινε την 5η Σεπτεμβρίου- ημέρα βολική για τον Νταφό να παρευρεθεί στην προβολή- αυτός απέσυρε την ταινία του από τη Μόστρα. Επομένως και οι Κάννες ίσως να είχαν απορρίψει την ταινία.
Από την πλευρά του πάντως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είπε χτες στα «ΝΕΑ»: «Κατέθεσα την ταινία στο φεστιβάλ χωρίς να πω αν θέλω να ειναι στο διαγωνιστικό τμήμα ή όχι. Απλώς, ο παραγωγός μου είπε στον Μάρκο Μίλερ ότι “ο Αγγελόπουλος θα προτιμούσε να ειναι εκτός συναγωνισμού η ταινία του”. Στη συνέχεια, και με βάση τις ημερομηνίες του Γουίλεμ Νταφό που τώρα παίζει στη νέα ταινία του Λαρς Φον Τρίερ, η «Σκόνη του χρόνου» ήταν να παιχθεί μεταξύ 28-31 Αυγούστου. Όταν όμως ο Νταφό άλλαξε ημερομηνίες λόγω γυρισμάτων, ο Μίλερ μου απάντησε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου, που είχα ζητήσει, δεν μπορούσε γιατί ειχε προγραμματίσει άλλες προβολές».
  • Και ο ισχυρισμός του ότι την καταθέσατε στο διαγωνιστικό τμήμα;
«Κατέθεσα την ταινία στο Φεστιβάλ, γενικά. Οι ημερομηνίες που μου έδωσαν ήταν, ασφαλώς, για το μη διαγωνιστικό τμήμα και έλεγαν πως δεν μπορούσαν να προβάλουν την ταινία στις 5 Σεπτεμβρίου. Αν κάποιος αμφιβάλλει, υπάρχει γραπτή η απάντηση. Αυτή ειναι η αλήθεια, αλλά ο Μίλερ ειναι γνωστός στην πιάτσα πως απαντάει ανάλογα με το τι τον συμφέρει».

  • «Ο Μίλερ ειναι γνωστός στην πιάτσα πως απαντάει ανάλογα με το τι τον συμφέρει», λέει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

No comments: