Thursday, August 28, 2008

Την πρεμιέρα έκλεψε το… casting


Οι Ιταλοί, η διεύθυνση του Φεστιβάλ δηλαδή, επέλεξαν την άμυνα ως αντίδραση κι όχι την αντεπίθεση.

Με γερμανο-ιταλικό πόλεμο ξεκίνησε η 65η Βενετσιάνικη Μόστρα χτες στο πανέμορφο Λίντο, το νησί της Γαληνοτάτης, το ίδιο νησί όπου από το 1932 διεξάγεται, με τις ενδιάμεσες διακοπές του, το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου.

Τον πόλεμο τον κήρυξαν οι Γερμανοί, που ήταν κι αυτοί οι οποίοι έκαναν την πρώτη επίθεση. Μέσω του εγκυρότατου περιοδικού «Spiegel» οι Γερμανοί (οι γερμανικοί κινηματογραφικοί κύκλοι δηλαδή, όχι ο λαός της Γερμανίας) κατηγόρησαν ευθέως το Φεστιβάλ της Βενετίας πως η φετινή διοργάνωση σκοπό έχει μόνο να προβάλει το ιταλικό σινεμά κι όχι να συγκεντρώσει τις ενδιαφέρουσες τάσεις του λοιπού κόσμου. Και θεώρησαν προκλητικό τον αριθμό των τεσσάρων ιταλικών ταινιών που συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ απαρίθμησαν κι όλες τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, πόσες από αυτές είναι αμιγώς ιταλικές (που πράγματι είναι!) και όσες έχουν άλλου τύπου ενότητα πόσα ιταλικά φιλμ περιλαμβάνει εκάστη.

Οι Ιταλοί, η διεύθυνση του Φεστιβάλ δηλαδή, επέλεξαν την άμυνα ως αντίδραση κι όχι την αντεπίθεση. Περιορίστηκαν, διά στόματος διευθυντή Μάρκο Μίλερ στο να πουν ότι «πέρσι το αντίστοιχο διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλάμβανε τρία ιταλικά φιλμ, οπότε η διαφορά από τα τρία περσινά στα τέσσερα φετινά δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί αυτή την ένσταση», ενώ απέφυγαν να αντεπιτεθούν στους Γερμανούς για το πόσα γερμανικά φιλμ διαθέτει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Βερολίνου, όπως απέφυγαν να εμπλέξουν τους Γάλλους στη σύρραξη και να πουν και για τις Κάννες για το πόσα γαλλικά φιλμ φιλοξενούν κάθε χρόνο.

Το θέμα πυροδότησε συζητήσεις κι έδειξε αυτό που γράφαμε στον ΕΤ από καιρό, ότι δηλαδή η Βενετία φέτος, επωφελούμενη κι από την μη ισχυρή παρουσία των Αμερικανών, βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει το ιταλικό σινεμά προλαβαίνοντας τη Ρώμη που το έχει διατυμπανίσει.

«Πρόβα για κατασκοπεία»

Πάντως με Αμερικανούς έγινε η έναρξη και ήταν λαμπρή. Η ταινία των αδελφών Κοέν «Burn before reading», μια κατασκοπική, θα λέγαμε, κωμωδία, που στην Ιταλία θα προβληθεί με τον εύγλωττο τίτλο «Πρόβα για κατασκοπεία», άναψε τα φώτα τού 65ου Φεστιβάλ.

Η δημοσιότητα γύρω από την ταινία είχε αρχίσει να δουλεύει πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ. Την παραμονή των εγκαινίων ένα φιλανθρωπικό πάρτι χωρίς παρουσίαση και προβολή του φιλμ, αλλά με την παρουσία των συντελεστών του, έκανε το προανάκρουσμα κάπου έξω από τη Βενετία. Η φιλανθρωπική βραδιά είχε σκοπό να διατεθούν τα έσοδα από το πανάκριβο εισιτήριο στις φιλανθρωπικές αποστολές του Νταρφούρ.

Παρόντες στην προβολή, όπως και στο πάρτι, όλοι οι συντελεστές, δηλαδή οι αδελφοί Κοέν και οι ερμηνευτές Τζορτζ Κλούνι, Φράνσες Μακ Ντόρμαντ, Τίλντα Σουίντον και ο Μπραντ Πιτ.

Οι σταρ και η ξανθιά!

Παρόντες και στη συνέντευξη Τύπου, πλην Τζον Μάλκοβιτς. Η συνέντευξη Τύπου προμηνυόταν ενδιαφέρουσα λόγω των διασημοτήτων, όπως άλλωστε κι η ταινία την όποια επιτυχία της θα την οφείλει στο casting – εδώ θα χρειαζόταν Οσκαρ πραγματικά για τον casting director. Tο είπαν άλλωστε και πολλοί μετά την έξοδο της ταινίας πως «θαρρείς κι έγινε για το casting», ότι «χωρίς το casting δεν θα υπήρχε ταινία», ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι στα Φεστιβάλ οι Κοέν δεν τα πάνε τόσο καλά με τις κωμωδίες τους όσο με τις σκοτεινές ταινίες τους.

Η συνέντευξη Τύπου πάντως δεν είχε να πει τίποτε κι υπάρχει πλέον πρόβλημα με αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου των Φεστιβάλ, οι οποίες θαρρείς και κατευθύνονται από τα διεθνή πρωινάδικα των παγκοσμιοποιημένων τηλεοράσεων. Το τι ανοησίες τούς ρωτούσαν ούτε που λέγεται. Κορύφωση: Μια Ισπανίδα, κατάξανθη, ρώτησε τους Πιτ και Κλούνι αν βλέποντάς την θα έτρεχαν ξοπίσω της. Τέτοια πράγματα…


ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Mέλος της EFA (Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κιν/γράφου), Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη 28/08/2008

No comments: