Wednesday, August 27, 2008

«Αβάντι» για τη Μόστρα της Βενετίας

Με λιγότερο αμερικανικό χρώμα η 65η διοργάνωση αρχίζει απόψε με τη νέα παραγωγή των Κοέν

Παναγιώτης Παναγόπουλος, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 27 Aυγούστου 2008

Με τη νέα παραγωγή των περσινών νικητών του Οσκαρ καλύτερης ταινίας, των αδελφών Κοέν, αρχίζει απόψε η 65η διοργάνωση της Μόστρα της Βενετίας. Το «Καυτό απόρρητο», μια μαύρη κωμωδία κατασκοπείας και μυστικών που κυκλοφορούν σε λάθος χέρια, έχει ένα ζηλευτό καστ, που περιλαμβάνει τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Τζον Μάλκοβιτς, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ και Τίλντα Σουίντον.

Η συνέχεια του Φεστιβάλ θα έχει λιγότερο αμερικανικό χρώμα απ’ ό,τι συνήθως, αφού φέτος δεν πρόκειται να επαναληφθεί το φαινόμενο από αλλεπάλληλες πρεμιέρες ταινιών, που λίγους μήνες αργότερα διεκδικούν τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία.

Οι αμερικανικές ταινίες είναι φέτος λιγότερες, ίσως επειδή δεν ήταν έτοιμες εξαιτίας της απεργίας των σεναριογράφων, είτε επειδή απλώς μπορεί να μην κάλυψαν ό,τι επιθυμούσε ο διευθυντής της Μόστρα, Μάρκο Μίλερ.

Ετσι, από τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν τις επόμενες ημέρες στη Βενετία, αυτές που έχουν το υψηλότερο προφίλ για μια επιτυχημένη πορεία στη συνέχεια της σεζόν, είναι το «The Burning Plain», πρώτη σκηνοθεσία του διάσημου σεναριογράφου Γκιγιέρμο Αριάγα, με τις Κιμ Μπέισινγκερ και Σαρλίζ Θέρον στους ρόλους μητέρας και κόρης.

Το «Rachel Getting Married» του Τζόναθαν Ντέμι με την Αν Χάθαγουεϊ, αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, που βγαίνει από ένα ίδρυμα αποτοξίνωσης για να παρευρεθεί στον γάμο της αδελφής της. Τα φώτα της δημοσιότητας στη Βενετία θα πέσουν και στο «The Wrestler» του Ντάρεν Αρονόφσκι, όπου πρωταγωνιστεί ο Μίκι Ρουρκ.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, τις θετικές αντιδράσεις του κοινού που αποτελούν επαγγελματίες του κινηματογράφου, αναμένεται να συγκεντρώσει το «Polyo on the Cliff by the Sea», το τελευταίο animation του Χαγιάο Μιγιαζάκι, που βγαίνοντας πριν από λίγο καιρό στις ιαπωνικές αίθουσες αντιμετωπίστηκε με χαρακτηρισμούς, όπως «αριστούργημα».

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα υπάρχει ωστόσο ακόμη μια ταινία animation από την Ιαπωνία, το «The Sky Crawlers» του Οσιι Μαμόρου, καθώς και τη νέα ταινία του Τακέσι Κιτάνο, το «Achilles and the Tortoise», μια κομεντί με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Ιαπωνικό χρώμα έχει και η ταινία του Μπάρμπετ Σρέντερ, «La Bete dans l’ Ombre», ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή έναν συγγραφέα που σχετίζεται με μια γκέισα, βάζοντας αναμεσά τους αρκετά σαδομαζοχιστικά στοιχεία.

Τέλος, τέσσερις ιταλικές ταινίες βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες που διεκδικούν τις διακρίσεις του Φεστιβάλ. Ελληνική ταινία, για ακόμη μια χρονιά, δεν συμμετέχει σε διαγωνιστικό ή μη πρόγραμμα. Η 65η Μόστρα, λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου με την απονομή του Χρυσού Λέοντα από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Βιμ Βέντερς.

No comments: