Thursday, August 28, 2008

«Τα παιδιά πώς είναι;», «Θα παντρευτείτε;»

Οι σταρ του εφετινού Φεστιβάλ Βενετίας άνοιξαν τη διοργάνωση με τη νέα ταινία των αδελφών Κοέν «Βurn after reading»

Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ έπαιξαν τους ηλίθιους στην οθόνη και δέχθηκαν ηλίθιες ερωτήσεις

ΒΕΝΕΤΙΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Φωτογραφία

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας «Βurn after reading» στη χθεσινή φωτογράφιση στη Βενετία. Αριστερά χαμόγελα από τους Μπραντ Πιτ (αριστερά) και Τζορτζ Κλούνεϊ, επάνω η Τίλντα Σουίντον (αριστερά) και η Φράνσες Μακ Ντόρμαντ, κάτω οι αδελφοί Ιθαν (αριστερά) και Τζόελ Κοέν. ΕΡΑ/CLΑUDΙΟ ΟΝΟRΑΤΙ ΑΡ/ΑΝDRΕW ΜΕDΙCΗΙΝΙ RΕUΤΕRS/DΕΝΙS ΒΑLΙΒΟUSΕ

Παρά τη λαμπρότητα της χθεσινής ημέρας έναρξης του 65ου Φεστιβάλ Βενετίας με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Βurn after reading» των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν και το ντουέτο Τζορτζ Κλούνεϊ - Μπραντ Πιτ σε πρώτο πλάνο, ένα από τα χαρακτηριστικά της εφετινής διοργάνωσης φαίνεται να είναι η «πενία» σε ό,τι αφορά την προσφορά αμερικανικών ταινιών. Αυτό ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στις προσεχείς ημέρες ενός φεστιβάλ που- κακά τα ψέματα- έχει ανάγκη τους σταρ.

Ηδη αρκετοί από τους εφετινούς επισκέπτες σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το Λίντο πολύ προτού πέσει η αυλαία της διοργάνωσης, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των μελών της κριτικής επιτροπής (πρόεδρος ο Βιμ Βέντερς ) ο Μάρκο Μίλερ, καλλιτεχνικός διευθυντής της κινηματογραφικής Μόστρα, διαφώνησε με την επισήμανση ότι η απεργία των αμερικανών σεναριογράφων που κλόνισε το σύστημα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας είχε αντίκτυπο και στο φεστιβάλ. « Προτεραιότητά μας είναι πάντοτε τα συναισθήματα που προκαλούν οι ταινίες και όχι από πού προέρχονται ». Αυτό μπορεί εν μέρει να είναι αλήθεια, όμως από την άλλη πλευρά οι σταρ ποτέ δεν έβλαψαν τη βιτρίνα ενός φεστιβάλ. Αντιθέτως, τα πρόσωπα που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση χθες δεν ήταν άλλα από τον Κλούνεϊ και τον Πιτ.

Συμπρωταγωνιστές στο «Βurn after reading» (μεταφράζεται ως «Κάψ΄ το αφού το διαβάσεις»), την τελευταία ταινία των «οσκαρικών» πλέον αδελφών Κοέν, ο Πιτ και ο Κλούνεϊ, φιλαράκια εντός οθόνης αλλά και εκτός, δέχθηκαν τα πυρά των δημοσιογράφων στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ταινίας.

Τύφλα να ΄χουν τα πρωινάδικα
Δεν ήταν ορεξάτοι και ο αγουροξυπνημένος Πιτ είχε μέσα σε όλα να αντιμετωπίσει χαβαλετζίδικες ερωτήσεις που θα ζήλευαν οι παρουσιαστές των ελληνικών πρωινάδικων. Για παράδειγμα, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το αν τα πατρικά καθήκοντά του θα σταματήσουν στα έξι παιδιά που έχει ήδη (τα δίδυμα που απέκτησε πρόσφατα με την Αντζελίνα Τζολί αλλά και τα υιοθετημένα) ή αν θα υπάρξει και... συνέχεια. Ο Μπραντ κατάπιε τη γλώσσα του λέγοντας- προφανώς για πλάκα- ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Στο καπάκι ρώτησαν και τον Κλούνεϊ αν έχει επιτέλους σκοπό να κατασταλάξει και να γίνει κι αυτός πατέρας. « Τι να σας πω, δεν μου έχουν ξανακάνει τέτοια ερώτηση » απάντησε εκείνος. « Λέω να παντρευτώ σήμερα... ». Παγωμένες «χιουμοριστικές» απαντήσεις σε ανόητες ερωτήσεις.

Ακόμη χειρότερα, μια «δημοσιογράφος» από τη Μαδρίτη, ντυμένη με ρούχα παρόμοια με εκείνα του Πιτ στο «Βurn after reading» (υποδύεται έναν υπάλληλο γυμναστηρίου), τον έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση ρωτώντας τον αν θα ήθελε να τρέξει από πίσω της! Ο Πιτ κάτι ψέλλισε και ο Κλούνεϊ, όταν του τέθηκε η ίδια ερώτηση, την έβαλε στη θέση της με τον καλύτερο τρόπο. « Κρίνοντας από την εμφάνισή σας,το μόνο που θα έκανα είναι όχι απλώς να μην να τρέξω από πίσω σας αλλά να τρέξω όσο το δυνατόν πιο μακριά σας! ».

Κλαυσίγελως με τη CΙΑ
Στο μεγαλύτερο μέρος του το «Βurn after reading» τοποθετείται στο σκοτεινό σύμπαν της CΙΑ, αν και η ιστορία θα μπορούσε να « σχετίζεται με σκύλους αντί με κατασκόπους » όπως είπαν οι ίδιοι οι Κοέν. « Δεν είχαμε γυρίσει ποτέ μια ταινία κατασκοπείας, επομένως σκεφτήκαμε “γιατί όχι;” ». Κεντρικό πρόσωπο δεν υπάρχει, ούτε κεντρικός άξονας. Τουλάχιστον πέντε πρόσωπα έχουν ισομερείς ρόλους και όλα ξεκινούν όταν ένας χολωμένος από την απόλυσή του πολιτικός αναλυτής της CΙΑ ( Τζον Μάλκοβιτς ) αποφασίζει να γράψει τα απομνημονεύματά του, την ώρα που η «σκύλα» γυναίκα του ( Τίλντα Σουίντον ) διατηρεί παράνομο δεσμό με έναν όχι και τόσο εύστροφο σερίφη (Κλούνεϊ). Στην υπόθεση θα εμπλακούν δύο υπάλληλοι γυμναστηρίου (Πιτ, Φράνσες Μακ Ντόρμαντ ), οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους αποφασίζουν να εκβιάσουν τον αναλυτή όταν βρίσκουν το CD των απομνημονευμάτων. Κάπως αμήχανα η ταινία μετατρέπεται άλλοτε σε φαρσοκωμωδία, άλλοτε σε δράμα.

Οι Κοέν είπαν ότι έγραψαν το «Βurn after reading» έχοντας τους συγκεκριμένους ηθοποιούς στο μυαλό τους. Ισως γι΄ αυτό να το αποκάλεσαν « άσκηση »- κάτι που είναι.

No comments: