Thursday, August 28, 2008

Το ελληνικό σινεμά πιάνει Σίδνεϊ


Ο ίδιος ο τίτλος και το θέμα του επιβάλλουν το ταξίδι. Ετσι το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Σε Ξένο Τόπο: 50 Χρόνια Μετανάστευσης στον Ελληνικό Κινηματογράφο», θα βρεθεί από τις 2 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στο Σίδνεϊ.

Στο μεγάλο ταξίδι του, το πρώτο θεματικό αφιέρωμα του Ελληνικού Τμήματος του Φεστιβάλ -που πραγματοποιήθηκε, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της 47ης διοργάνωσης- πέρασε από την Οξφόρδη, το Σικάγο, το Νιου Χέιβεν (στο Πανεπιστήμιο Γέιλ), το Τορόντο, τη Μελβούρνη για να συνεχίσει την περιήγησή του στην αυστραλέζικη μητρόπολη.

Εκεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, θα επιχειρήσει μέσα από την προβολή 19 ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, να δώσει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, μια αντιπροσωπευτική εικόνα τόσο της διαχρονικής προσέγγισης του θέματος της μετανάστευσης από τους Ελληνες κινηματογραφιστές όσο και της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο στο πέρασμα του χρόνου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και των αναπαραστάσεών της στην ελληνική φιλμογραφία των πέντε τελευταίων δεκαετιών, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και από τις δύο χώρες.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν θα είναι οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Απ' το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα και ο «Ομηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

No comments: