Thursday, August 28, 2008

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΚΛΟΥΝΙ ΠΕΡΙ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

«Δεν ξαναπαίζω ρόλους ηλιθίων»

Αποστολή: Δημήτρης Δανίκας, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Ωραίοι, ηλίθιοι Αμερικανοί εντός της τελευταίας, θορυβώδους- με άφθονες μούτες- κωμωδίας των αδελφών Κόεν «Καυτό απόρρητο» (Βurn after reading), που άνοιξε χτες με λαμπρότητα και πυροτεχνήματα τη φετινή, εντελώς ιταλική, 65η Μόστρα της Βενετίας!

Ο Τζορτζ Κλούνι  με την Τίλντα  Σουίντον σε σκηνή  από την κωμωδία  «Καυτό  απόρρητο», όπου  οι επιτελείς της  CΙΑ εμφανίζονται  να έχουν ΙQ...  μπιφτεκιού

Ωραίοι όπως οι Τζορτζ Κλούνι και Μπραντ Πιτ (αμφότεροι στο Λίντο). Stupid εντελώς όπως όλοι σχεδόν οι χαρακτήρες όλων σχεδόν των ταινιών των Κόεν, συμπεριλαμβανομένων των επιτελών (κυρίως αυτών) της CΙΑ. Με ΙQ μπιφτεκιού. Και Αμερικανοί, γιατί άπαντες του καστ πλην της Τίλντα Σουίντον είναι πολίτες των ΗΠΑ. Φανταστείτε- και αυτό είναι το μοναδικό εξωφρενικό και ξεκαρδιστικό σημείο της ιστορίας- πως όλη η αναστάτωση, όλοι οι φόνοι και όλες αυτές οι απιστίες που λαμβάνουν χώρα στην ταινία συμβαίνουν για έναν εντελώς γελοίο λόγο. Επειδή η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (γυμνάστρια στην ταινία) δεν έχει χρήματα να κάνει λίφτινγκ κι έτσι αναγκάζεται να δρασκελίσει το κατώφλι της ρωσικής πρεσβείας και να πέσει στα χέρια Ρώσου διπλωμάτη, που στην πραγματικότητα δουλεύει για τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες. Για μια λιποαναρρόφηση, για μια CΙΑ!

Περιττό να πω ότι την παράσταση έκλεψε ο Τζόρτζι, που τους τελευταίους μήνες σκοτώνει τον χρόνο του στην ιταλική βιλάρα του.
  • Μα, καλά, δεν αισθάνεσαι λιγάκι αμήχανα που δεν βρίσκεσαι στο Ντένβερ;- εκεί που διεξήχθη το συνέδριο των Δημοκρατικών, διότι ο Τζορτζ καθώς και ο Μπραντ Πιτ είναι φανατικοί οπαδοί του Ομπάμα.
«Καθόλου. Είμαι καλλιτέχνης και η θέση μου είναι εδώ. Το συνέδριο είναι δουλειά των πολιτικών. Αν και απαισιόδοξος εκ φύσεως, αυτή τη φορά αισιοδοξώ για τον Ομπάμα. Είμαι πεπεισμένος πως θα νικήσουμε. Η Αμερική δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία, επ΄ ουδενί».
  • Πώς κι έτσι, για τρίτη φορά σε ταινία των Κόεν;
«Προφανώς, επειδή είμαι φτηνός! Έτσι τρίτωσε το κακό κι έτσι ολοκληρώθηκε μ΄ αυτή την ταινία η τριλογία των ηλιθίων. Από εδώ και πέρα τέρμα ο Τζορτζ με τους ηλίθιους. Ξεχάστε με».
  • Πώς καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι βλάκας;
«Ο βλάκας δεν ξέρει πως είναι βλάκας, γι΄ αυτό είναι βλάκας».
  • Η βλακεία στην ταινία φτάνει μέχρι την Ουάσιγκτον...
«Εννοείται, προέρχεται και διαχέεται από την Ουάσιγκτον».
  • Να κερδίζεις ένα Όσκαρ ή να τα φτιάχνεις με μια κούκλα;
«Μπραντ- εννοεί τον Πιτ-, εσύ είσαι αρμόδιος να απαντήσεις σ΄ αυτή την ερώτηση, please...».
  • «Θα υπογράφατε στο γυμνό κορμί μου;»
Περιττό ακόμα να πω ότι κάθε δημόσια εμφάνιση του Τζορτζ θυμίζει το γνωστό ελληνικό πείραγμα «ψιτ, κορίτσια ο Μπάρκουλης». Φανταστείτε το ακόλουθο περιστατικό. Νεαρή μικροσκοπική και ξανθοβαμμένη Ισπανιδούλα εφόρμησε προς πεντάλεπτη δημοσιότητα, ρωτώντας τους δύο ωραίους το εξής σκανδαλιστικό: «Θα τρέχατε ξοπίσω μου αν σας άφηνα να υπογράψετε στο γυμνό κορμί μου;» (προφανώς εννοούσε το γνωστό, δηλαδή «αφήστε τα μίση και πιάστε...». Πρώτα ο Τζορτζ το σκέφτεται, τάχα μου στα σοβαρά, στη συνέχεια απαντάει με σαρκασμό): «Εδώ που τα λέμε και κρίνοντας από τα κάλλη σου θα τρέχαμε και όπου φύγει φύγει...»
ΙΝFΟ: Η κωμωδία των αδελφών Κόεν «Καυτό απόρρητο», με τους Τζορτζ Κλούνι, Μπραντ Πιτ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζον Μάλκοβιτς, θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 25/9.

No comments: