Tuesday, August 26, 2008

Πρωταγωνίστρια η Ευρώπη στο Φεστιβάλ της Βενετίας


Το 65ο Φεστιβάλ Βενετίας (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia) ανοίγει στις 27/8, ημέρα Τετάρτη την αυλαία του και θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου με πρόεδρο του φετινού Φεστιβάλ το σκηνοθέτη των επιτυχιών «Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» (1971), «Μέχρι το τέλος του κόσμου» (1991), «Lisbon story» (1994) και πολλών άλλων, Βιμ Βέντερς.

Το φεστιβάλ ξεκινά με την ταινία των αδελφών Κοέν «Burn Αfter Reading» ( «Καυτό Απόρρητο» ) με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς σταρ Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ, οι οποίοι και αναμένεται να επισκεφθούν τη γιορτή του κινηματογράφου.

Όμως το Χόλιγουντ θα έχει μάλλον θέση «κομπάρσου» στο φετινό φεστιβαλικό πρόγραμμα. Σε σύνολο 21 ταινιών το Χόλιγουντ εκπροσωπείται με 5 ταινίες. Ιταλικά, γαλλικά και γερμανικά φιλμ εκπροσωπούν την Ευρώπη, ενώ πολλές από τις ταινίες είναι ασιατικές. Ειδικότερα τρεις ταινίες προέρχονται από την Ιαπωνία και πέντε από την Ιταλία. Επίσης, θα προβληθούν ένα παλιό ντοκιμαντέρ του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και η νέα ταινία του Αμπάς Κιαροστάμι, εκτός συναγωνισμού.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ της Βενετίας:

Το Φεστιβάλ της Βενετίας είναι το αρχαιότερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου παγκοσμίως. Ξεκίνησε το 1932 ως «Esposizione Internazionale d'Arte Cinematografica» (Διεθνής Έκθεση της Τέχνης του Κινηματογράφου) και από τότε διεξάγεται ετησίως, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, στο νησί Λίντο στη Βενετία. Οι προβολές των ταινιών γίνονται στο ιστορικό Palazzo del Cinema. Είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένου κύρους κινηματογραφικά φεστιβάλ και αποτελεί μέρος της φημισμένης Μπιενάλε της Βενετίας, μιας μεγάλης έκθεσης μοντέρνας τέχνης που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

Τα βασικά βραβεία του φεστιβάλ είναι ο Χρυσός Λεόντας (Leone d'Oro), που απονέμεται στην καλύτερη ταινία του φεστιβάλ, και το Κύπελο Βόλπι (Coppa Volpi), που επιβραβεύει τους καλύτερους ηθοποιούς (για ανδρικό και γυναικείο ρόλο).

No comments: