Thursday, August 28, 2008

Κινούμενα σχέδια με ψυχή

Μην ψάχνετε στα λεξικά ποια είναι η «τέχνη της εμψύχωσης» και ποια της «κινηματικής παραστασεογραφίας». Την ξέρετε ως «ανιμέισον» (animation). Η τέχνη της εμψύχωσης, καθώς περνάμε κι εμείς σιγά σιγά στην εποχή της ψηφιακής κυριαρχίας, αποκτά το φεστιβάλ της. Θα διεξαχθεί, πρώτη φορά, από τις 19 μέχρι και τις 21 Σεπτεμβρίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Το ελληνικό Φεστιβάλ, μια εκτός των τειχών γιορτή για την Τέχνη της Εμψύχωσης (animation) με τον τίτλο «Animasyros» φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, ο οποίος θα εξοικειώσει το ευρύτερο κοινό με το ποιοτικό animation.
Ανθρωποι και μηχανές διαθέσιμοι στην υπηρεσία της «κινηματικής παραστασεογραφίας»
Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει προβολές πάνω από 100 ταινιών animation από 31 χώρες. Οι ταινίες, από ποικίλα είδη και σχολές, ξεχωρίζουν για το μεγάλο θεματικό και αισθητικό τους εύρος. Η διοργάνωση εμπλουτίζεται με υλικό από διεθνή φεστιβάλ, όπως το βραζιλιάνικο Anima Mundi, εργαστήρια για παιδιά και τελειοφοίτους του τομέα κινουμένων σχεδίων του ΤΕΙ Αθηνών, αλλά και διαγωνιστικό τμήμα με περισσότερες από 70 συμμετοχές. Εντονη θα είναι και η εκπαιδευτική πλευρά του φεστιβάλ, που διοργανώνει ανοιχτά για το κοινό σεμινάρια επικεντρωμένα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων, το δισδιάστατο και τρισδιάστατο ψηφιακό animation, με την επιμέλεια καθηγητών και animators.
Σκοπός αυτής της γιορτής της ψηφιακής αισθητικής είναι η προβολή έργων ψηφιακού πολιτισμού, ιδίως της τέχνης της κινηματικής παραστασεογραφίας (animation) και των κινουμένων σχεδίων, αλλά και του έργου Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Ετσι, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα αφιέρωμα στο τμήμα κινουμένων σχεδίων του ΤΕΙ Αθηνών με προβολή ταινιών των σπουδαστών του, αλλά και αφιέρωμα στους Αυστραλούς animators με την επιμέλεια του καταξιωμένου δημιουργού Atanas Djonov.

Το animation είναι πλέον ένα καθιερωμένο είδος κινηματογραφικής καταγραφής και για πολλούς η «νέα μυθοπλασία». Παγκοσμίως εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, φεστιβάλ ξεπηδούν συνεχώς, ταινίες με ποικίλο περιεχόμενο βασίζονται αποκλειστικά σε αυτό, και καταξιωμένοι ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους σε χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Σαν είδος δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στον δημιουργό να απελευθερωθεί πλήρως και να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τους συμβατικούς περιορισμούς της κλασικής βίντεο-τέχνης ή του ακαδημαϊκού κινηματογράφου, όπως μέχρι σήμερα τον γνωρίζουμε. Επιπλέον, τα νέα μέσα και η συνεχής εξέλιξή τους δίνουν νέες δυνατότητες στον δημιουργό. Τα κινούμενα σχέδια ξεκίνησαν στις αρχές του 19ου αιώνα και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την πορεία τους και την εξέλιξή τους.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλατφόρμα» σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης. Αναλυτικά το πρόγραμμά του θα ανακοινωθεί σύντομα. Μέχρι τότε για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.animasyros.com

No comments: